Bolesti 0

11.10.2024.

18:54

Doktor upozorava: Ovi lekovi koje mnogi koriste mogu biti krivci za erektilnu disfunkciju

Lekovi koje svakodnevno koristimo za ublažavanje bolova, poput aspirina i ibuprofena, možda uzrokuju probleme s erekcijom, tvrde stručnjaci.

Izvor: Index.hr

Doktor upozorava: Ovi lekovi koje mnogi koriste mogu biti krivci za erektilnu disfunkciju
Shutterstock/topperspix

Podeli:

Dr Donald Grant, lekar opšte prakse, upozorava kako se česta primena ovih lekova može odraziti na kvalitet erekcije zbog uticaja na protok krvi i vaskularno zdravlje.

Iako su srčane bolesti, dijabetes i gojaznost najčešći uzroci erektilne disfunkcije, sve se više istraživanja usmerava prema potencijalnim nuspojavama uobičajenih lekova koje svakodnevno koristimo.

"Aspirin i ibuprofen, dva najčešća nesteroidna protivupalna leka, mogu narušiti zdravlje kardio-vaskularnog sistema i smanjiti protok krvi, što može uticati na erekciju," ističe dr Grant.

Mnogi ljudi nisu svesni te potencijalne nuspojave, iako brojna istraživanja pokazuju da lekovi koji utiču na krvotok i imunološki sistem mogu imati značajan uticaj na polno zdravlje.

Aspirin - pomoć srcu, problem za erekciju?

Aspirin se obično koristi za prevenciju srčanih bolesti, posebno kod starije populacije. Međutim, istraživanje iz 2011. godine otkriva da muškarci koji redovno koriste aspirin, imaju 20% veći rizik od erektilne disfunkcije.

Ipak, neki stručnjaci ističu da je teško zaključiti je li aspirin sam po sebi problematičan, budući da je propisan pacijentima s postojećim srčanim oboljenjima koja takođe utiču na polno zdravlje.

Tinitus i srčani problemi - nuspojave beta-blokatora

Lekovi poput beta-blokatora, često prepisivani za kontrolu krvnog pritiska, takođe su povezani s rizikom od erektilne disfunkcije.

"Beta-blokatori poput atenolola i propranolola smanjuju nivoe testosterona i mogu da ograniče protok krvi", kaže dr Grant.

Osim toga, određeni antidepresivi mogu imati negativan učinak na libido i polnu funkciju, što je važno uzeti u obzir kod odabira terapije.

Antihistaminici - prijatelji alergičara, ali ne i polnog zdravlja

Iako su antihistaminici nezaobilazni u borbi protiv alergija, oni mogu negativno da utiču na sposobnost postizanja erekcije.

Naime, histamin, hemijska supstanca koja pomaže u širenju krvnih sudova, ima važnu ulogu u procesu erekcije. Blokiranjem histamina, antihistaminici mogu smanjiti protok krvi.

"Muškarci bi trebali redovno da posećuju svog lekara, održavaju zdrav način života i paze na pravilno doziranje lekova", savetuje dr Grant.

On takođe preporučuje povećanje unosa hrane koja podstiče bolji protok krvi, kao što su jabuke, orasi i tamno lisnato povrće. Uz to, umerena konzumacija alkohola može smanjiti rizik od erektilnih problema.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: