Bolesti 0

09.10.2024.

20:48

U Srbiji je od ove bolesti obolelo 70.000 ljudi: Na udaru veliki broj mladih i dece

U Srbiji je oko 70.000 obolelih od različitih oblika hroničnog artritisa, a između 20 i 25.000 pacijenata boluje od reumatoidnog artritisa, rečeno je danas na konferenciji povodom Svetskog dana borbe protiv artritisa koji se obeležava 12. oktobra.

Izvor: Tanjug

U Srbiji je od ove bolesti obolelo 70.000 ljudi: Na udaru veliki broj mladih i dece
Shutterstock/PeopleImages.com - Yuri A

Podeli:

Ove godine Svetki dan se obeležava pod sloganom "Informisani izbori - bolji ishodi" s ciljem da se podigne svest o važnosti ranog postavljanja dijagnoze obolelima od artritisa, kao i da se omogući savremeno lečenje i podrška u borbi protiv te bolesti.

Direktor Instituta za reumatologiju dr Predrag Ostojić, rekao je da su reumatske bolesti u Srbiji na trećem mestu po broju obolelih nakon kardiovaskularnih i respiratornih oboljenja.

"Smatra se da u Srbiji gotovo dva miliona stanovnika ima određene reumatske tegobe, međutim 12. oktobar posvećen je hroničnim artritisima, a to su najteže reumatske bolesti", rekao je Ostojić.

Ukazao je da u Srbiji ima oko 70.000 građana koji boluju od različitih oblika hroničnog artritisa, a između 20 i 25 hiljada od najtežeg oblika - reumatoidnog artritisa.

"Imamo 12 inovativnih lekova, a neki od njih su na našem tržištu duže od 15 godina i zahvaljujući tim inovativnim lekovima mi danas ne viđamo pacijente sa teškim deformitetima i invaliditetom", kaže Ostojić.

Predsednica Udruženja obolelih od reumatskih bolesti (ORS) Mirjana Lapčević rekla je da je važna edukacija obolelih, članova njihovih porodica i javnosti.

"Najvažnije je da pacijenti nauče da aktivno učestvuju u sopstvenom lečenju, jer je ta samopomoć i samozaštita nešto na šta treba obratiti pažnju. Osim toga vrlo je važna dobra komunikacija i izgradnja poverenje između lekara i pacijenta", rekla je Lapčević i dodala da su komunikacija i poverenje između pacijenta i lekara veoma važni, pogotovo što je proces lečenja može da traje dugi niz godina jer je među obolelima i veliki broj dece i mladih.

Lapčević je dodala da je u poslednjih sedam, osam godina došlo do napretka u dobijanju inovativne terapije i da je sada na raspolaganju veći broj bioloških lekova i biosličnih lekova.

Direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova (INOVIE) Bojan Trkulja, rekao je da inovativni lek menja prognozu bolesti, a da je za inovativnu farmaceutsku kompaniju pacijent u centru interesovanja.

"Svedoci smo da se u poslednjih pet do sedam godina glas pacijenata u našoj zemlji pojačao i da danas u odnosu na pre deset godina pacijenti imaju mesta u nešem zdravstvenom sistemu", naveo je Trkulja.

Ukazao je da predstoje zadaci kao što su pitanje rešavanja inovativnih lekova koji čekaju dolazak na listu i da se pitanje dostupnosti reši na sistemski način.

Vesna Vuković iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) rekla je da je prevencija kod svih oboljenja veoma bitna, a pogotovo za reumatske bolesti.

"Početkom ove godine uvedena su tri inovativna leka. Sada se inovativni lekovi za lečenje teške reumatske bolesti mogu dobijati u ukupno 20 zdravstvenih ustanova na teritoriji cele Srbije i sve je urađeno na predlog struke", rekla je Vuković.

Osim Beograda, konferencije i aktivnosti povodom Svetskog dana borbe protiv artritisa biće održane i u Niškoj Banji, Novom Sadu, Kragujevcu i Užicu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gorenje zatvara fabriku

Slovenački proizvođač kućnih aparata Gorenje objavio je danas da će sledeće godine zatvoriti pogon za proizvodnju komponenti za frižidere u Rogatcu i naveo da tamošnja fabrika više nije konkurentna.

22:15

8.10.2024.

1 d

Podeli: