Bolesti 0

05.10.2024.

8:19

Manje poznati simptomi demencije o kojima se ne priča: Mogu se uočiti i u hodanju

Mnogi ljudi se bore sa demencijom, a najčešće prijavljeni simptomi su gubitak pamćenja ili poteškoće u obavljanju svakodnevnih zadataka.

Izvor: Klix.ba

Manje poznati simptomi demencije o kojima se ne priča: Mogu se uočiti i u hodanju
Shutterstock/Cedric E

Podeli:

Doktor Henk Svejnpol je naglasio da postoje znaci ove bolesti o kojima se retko govori. Na primer, možda ćete moći da uočite demenciju dok neko hoda. Istakao je takozvani pokret "mešanja", koji podrazumeva da osoba ne hoda kako treba i pada češće nego inače.

Prema Alchajmerovom društvu, ova akcija može biti pokazatelj demencije u kasnoj fazi. Dobrotvorna organizacija je objasnila da bi pacijent mogao biti u "povećanom riziku od padanja".

Možda vas zanima

"Tokom ove faze mogu da hodaju sporije, vuku se i na kraju mogu provoditi više vremena sedeći", naveli su.

Nažalost, smanjena pokretljivost može dovesti osobu u opasnost od drugih zdravstvenih problema kao što su krvni ugrušci i infekcije.

One mogu biti veoma ozbiljne ili čak fatalne, tako da je ključno da se osoba podrži da bude što pokretnija, naglasili su.

Dr Svejnpol kaže da način na koji se osoba kreće može takođe signalizirati demenciju Levi-jeva tela, specifičnu vrstu demencije koja se sporo razvija, koja uzrokuje sporo kretanje, ukočenost udova i nekontrolisano drhtanje sa nekoliko drugih fizičkih znakova demencije.

Možda vas zanima

"Pacijent sa demencijom može imati spore pokrete, inkontinenciju i teškoće pri gutanju. Pogoršanje stanja rezultira značajnom potrebom za negom, kako kognitivnom tako i fizičkom", rekao je on.

Neki od ranih simptoma demencije uključuju: gubitak pamćenja, poteškoće sa koncentracijom, poteškoće u obavljanju poznatih zadataka, poteškoće u razumevanju razgovora ili pronalaženju pravih reči, zbunjenost i promene raspoloženja.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: