Bolesti 0

01.10.2024.

13:59

Da li se u Srbiji popije više alkohola ili mleka? Mnogi veruju da je domaća rakija samo lek VIDEO

Pitanje da li se u Srbiji popije više alkohola od mleka, izazvalo je komentare na društvenim mrežama i podstaklo teorije o tome šta je zapravo zdravije? Mnogi veruju da je to domaća rakija.

Izvor: B92.net/TV Prva

Da li se u Srbiji popije više alkohola ili mleka? Mnogi veruju da je domaća rakija samo lek VIDEO
Shuterstock/Veronika Kovalenko

Podeli:

O tome, ali i koliko vodimo računa o prevenciji za TV Prva su govorili
savetnik ministra zdravlja prof. dr Nebojša Tasić, psiholog Snežana Anđelić, kao i Karlos Franko, Meksikanac koji godinama živi u Srbiji, koji je pričao o tome da li je bolja tekila i rakija.

"Alkohol je veoma važan faktor rizika. Tačno je da rakija stvara dobro raspoloženje, ali mi moramo sa zdravstvenog stanovišta da objasnimo građanima da alkohol u većim količinama i neadkvatnim uzimanjem dovodi do raznih problema", naveo je prof. dr Nebojša Tasić.


Psiholog Snežana Anđelić je objasnila kada je reč o zdravim, a kada o opasnim varijantama konzumiranja alkohola.

"Tražimo dobro opravdanje za svoje navike, pa kažemo 'to je zdravo', da svako veče se popije čaša, dve vina. To su priče za koje se mi hvatamo, ali postavlja se pitanje kada to zdravo postane i opasno, zato što gubimo kontrolu, zato što naš organizam traži više i to se pretvara u jednu vrstu zavisnosti. U redu je da čovek popije čašu vina, ne mislim da je svaka čaša alkoholizam, kada smo na zabavama, druženjima. Ali,d rugo je kada sedimo uveče i osetimo da ne možemo bez te čaše vina, da bismo zaspali i dobro se osećali. Ili kad nas neke životne krize remete, pa posežemo za čašicom kao za utehom, to je onda ozbiljan problem", istakla je Snežana Anđelić.

Više o tome možete pogledati u videu ispod.

Izvor: prva

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Pao sneg: Nevreme ide ka Srbiji

Prethodnih dana snažan ciklon sa zapada Evrope premeštao se preko severa kontinenta, dalje na istok, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front.

19:35

29.9.2024.

1 d

Podeli: