Bolesti 0

30.09.2024.

20:29

Novi trend na TikToku zabrinuo lekare: Izaziva ozbiljan rizik od raka kože?

Društvene mreže su prepune upitnih saveta o nezi kože, a jedan od najnovijih trendova za "lečenje" akni, koji kruži na TikToku, je najblaže rečeno - zabrinjavajući.

Izvor: Blic.rs

Novi trend na TikToku zabrinuo lekare: Izaziva ozbiljan rizik od raka kože?
fizkes/Shutterstock

Podeli:

Pojedini korisnici društvene mreže TikTok tvrde da izlaganje suncu ili korišćenje solarijuma može pomoći u borbi protiv akni. Međutim, stručnjaci upozoravaju da su ovakve tvrdnje ne samo neosnovane, već ozbiljno povećavaju rizik od raka kože.

Iako se prirodna sunčeva svetlost i UV zračenje tradicionalno koriste za lečenje određenih kožnih stanja, kao što su psorijaza i ekcem, dokazi o njihovoj efikasnosti u lečenju akni su ograničeni.

Kada se primenjuje fototerapija?

Fototerapija je medicinski tretman koji se izvodi u kontrolisanim uslovima, uz pažljivo doziranje UV zračenja.

"Ovaj pristup može pomoći u smanjenju upale i regulaciji imunološkog odgovora kože, što je korisno kod stanja kao što su psorijaza i ekcem, i to u slučajevima kada drugi tretmani ne daju rezultate za ova stanja. Važno je, međutim, napomenuti da se ova procedura radi u kliničkom okruženju gde se doze zračenja koje se koriste na koži kontrolišu precizno, kako bi se minimizirali štetni efekti izlaganja UV zračenju", objašnjavaju Karl Lavrence i Visam Alvan, klinički istraživači u oblasti dermatologije na Kraljevskom koledžu u Londonu.

Međutim, oni naglašavaju da primena fototerapije kod akni nije potkrepljena čvrstim naučnim dokazima.

Istraživanja o UV zračenju i lečenju akni

Iako je jedna retrospektivna studija iz 2023. godine, sugerisala da je izlaganje relativno niskim nivoima UVB zraka svakog dana povezano sa smanjenim rizikom od akni, najnoviji pregled svih studija sprovedenih između 1992. i 2022. godine otkrio je da izlaganje UV zračenju neće poboljšati simptome akni.

Štaviše, u nekim slučajevima, može zapravo da pogorša simptome akni.

"Razlog tome je što izlaganje UVB zračenju može da aktivira imune ćelije koje pogoršavaju upalu kod akni i povećavaju proizvodnju sebuma - poznati faktor rizika za akne", objašnjavaju Lavrence i Alvan.

 

Rizici od izlaganja UV zračenju

Ne samo da nema dokaza da sunce može da leči akne, već su dobro poznate negativne strane preteranog izlaganja suncu, kao što su:

  • Povećan rizik od raka kože: Svaki put kad koža izgori, povećavaju se šanse da se u kasnijem životnom dobu pojavi rak kože. To je naročito opasno kod dece, jer opekotine od sunca u detinjstvu značajno povećavaju rizik od raka kože.
  • Prevremeno starenje kože: UV zračenje oštećuje kolagen i elastin, što dovodi do bora i opuštenosti kože.

Da li je osobama koje imaju akne dozvoljeno sunčanje i odlazak u solarijum?

"Blago izlaganje suncu može pomoći u smanjenju akni, ali preterano izlaganje može dovesti do pogoršanja stanja ili oštećenja kože. Uvek je preporučljivo koristiti zaštitni faktor (SPF 30 ili više) odgovarajuće teksture - nekomedogene, izbegavati direktno sunce između 10 i 16 sati i ograničiti vreme boravka na suncu", objasnio je nedavno za "Blic zdravlje" dr med. Dimitrije Karabahčievim, specijalista za kožne i venerične bolesti.

Prema njegovim rečima, sunčanje u solarijumu se ne preporučuje, jer može povećati rizik od raka kože i ubrzati starenje kože. Doktor je dodao da neki lekovi protiv akni takođe mogu učiniti kožu veoma osetljivom na štetne ultraljubičaste zrake sunca i solarijuma.
Bore, tamne fleke, gubitak elastičnosti kože...

Sunčevi UV zraci, posebno UVA i UVB, doprinose prevremenom starenju kože - fotostarenju, koje karakteriše gubitak elastičnosti, pojava bora, tamnih fleka (hiperpigmentacije) i opšteg smanjenja čvrstine kože, naglašava dr Nenad Stanković, specijalista kozmetologije i doktorand na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu

"Do 90 odsto starenja kože uzrokovano je upravo sunčevim zračenjem. Ispod preplanulog letnjeg tena često se kriju neujednačen ten, hiperpigmentacija i dehidrirana koža. Čak i nekoliko sati dnevne izloženosti UV zračenju može imati estetske posledice. Osim toga, UV zraci utiču na imunski sistem kože, što može da oslabi njenu sposobnost da se brani od infekcija i drugih oštećenja", poručio je nedavno za "Blic zdravlje" dr Stanković.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Pao sneg: Nevreme ide ka Srbiji

Prethodnih dana snažan ciklon sa zapada Evrope premeštao se preko severa kontinenta, dalje na istok, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front.

19:35

29.9.2024.

1 d

Podeli: