Bolesti 0

28.09.2024.

18:45

"Imala sam kovid osam puta i sada sam potpuno ćelava" FOTO

Lidija Morli (23), devojka iz Njuporta u Velsu, tvrdi da je zbog osam uzastopnih infekcija kovidom ostala bez kose i otkriva koliko joj je trebalo hrabrosti da izađe iz kuće bez perike.

Izvor: B92.net

"Imala sam kovid osam puta i sada sam potpuno ćelava" FOTO
Shutterstock/Kolabava Nadzeya

Podeli:

Lidija je prvi put primetila da gusta, duga smeđa kosa počinje da joj se proređuje i opada u tuš kabini prošlog novembra.

"Kad god bih četkala kosu pod tušem, pramenovi bi mi ispadali.. Postajalo je sve čudnije", rekla je Lidija.

Nakon što je njen otac primetio ćelavu mrlju na zadnjem delu njene glave u januaru ove godine, Lidija je zakazala pregled kod lekara opšte prakse i dobila dijagnozu alopecije areate - bolesti koja nastaje kada imunološki sistem napada folikule dlake, što uzrokuje njihov gubitak.

Lekari su prvobitno uzrok pripisali stresu, ali Lidija, koja sebe opisuje kao "najmanje stresiranu osobu ikad", veruje da bi njena alopecija mogla biti posledica dugotrajnog kovida.

"Mislim da mi je nakon toliko puta imuni sistem jednostavno oslabljen. Imala sam kovid krajem novembra osmi put i tada sam počela da primećujem da mi kosa opada", rekla je.

Iako su lekari priznali da dugotrajni kovid može biti uzrok, naglasili su da alopecija nije u potpunosti shvaćena. NHS savetuje da je gubitak kose posledica upale, čiji uzrok nije poznat, ali se veruje da imunološki sistem može napasti rastuću kosu.

U roku od pet meseci nakon dijagnoze, Lidija je izgubila 80 odsto kose i više nije mogla da prepozna sebe u ogledalu.

"Alopecija vam oduzima osećaj ženstvenosti i identiteta. Ljudi često misle da ne mare za izgled, ali kada izgubite deo sebe, shvatite koliko to utiče na vas", poručila je Lidija.

U početku je izbegavala kamere, a njen telefon se punio slikama gde je proveravala nove ćelave mrlje.

Kada je konačno obrijala glavu za dobrotvorne svrhe, njeno samopouzdanje je procvetalo.

"Puna šminka s obrijanom glavom izgleda sjajno na ženi i osećam se čak i ženstvenije", rekla je.

Lidija sada doživljava ponovni rast kose, iako neujednačeno, ali kaže da se trudi da se emocionalno distancira od toga, jer bi kosa mogla ponovo da opadne.

Uprkos pozitivnim znakovima, ona i dalje nosi razne perike, uključujući one od sintetičke i prave kose.

Lidija sada podiže svest o svom putu sa alopecijom i savetuje druge mlade žene da obriju glavu i prikupe novac za pomoć drugima, što može značajno poboljšati osećaj samopouzdanja.

Njen video na TikTok-u, u kojem dokumentuje svoj put sa gubitkom kose, postao je viralan sa 179.000 pregleda i preko 8.000 lajkova, a mnogi su je podržali zbog njene hrabrosti i pozitivnog stava, piše Dejli Mejl.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: