Bolesti 0

27.09.2024.

20:24

Više od 3.600 hemikalija pronađeno u ljudskom organizmu: Rizik od toksičnih supstanci sve veći

Prema najnovijem istraživanju više od 3.600 odobrenih hemikalija za kontakt sa hranom pronađeno je u ljudskoj krvi, kosi i majčinom mleku, naglašavajući da je rizik od izlaganja toksičnim supstancama nedovoljno regulisan, prenosi Gardian.

Izvor: Tanjug

Više od 3.600 hemikalija pronađeno u ljudskom organizmu: Rizik od toksičnih supstanci sve veći
Shutterstock/PeopleImages.com - Yuri A

Podeli:

Ove hemikalije povezane su sa izazivanjem raka, poremećajem hormona i drugim ozbiljnim zdravstvenim problemima, rezultat je istraživanja ''Dokazi za široko rasprostranjenu izloženost ljudi hemikalijama u kontaktu sa hranom'' objavljenom u stručnom magazinu "Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology".

Mnoge supstance u SAD odobrene su sa ograničenim nadzorom prema pravilu američke Uprave za hranu i lekove, što konkretno znači da postoji mogućnost da se hemikalije koriste u kontaktu sa hranom uz vrlo malo nadzora.

Plastika je materijal čija upotreba uglavnom nije regulisana i koji može da sadrži hiljade hemikalija, poput silikona i toksičnih ili nedovoljno proučavanih jedinjenja.

Potrošači mogu da se zaštite kupujući hranu u staklenim teglama ili vađenjem hrane iz plastičnih kontejnera kupljenih u prodavnici ili iz posuda za jednokratnu upotrebu, tako što će ih prebaciti u staklene tegle kod kuće, prenosi Gardijan.

Faktori koji mogu dovesti do toga da se hemikalije pronađu u hrani su više temperature, sadržaj masti i kiselost, kao i neadekvatno pakovanje proizvoda, navodi se u istraživanju.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: