Bolesti 2

26.09.2024.

13:13

Posle 30 godina novi lek za lečenje šizofrenije?

Uprava za hranu i lekove Sjedinjenih Američkih Država (FDA) trebalo bi danas da odluči da li će da odobri prvi novi lek za šizofreniju u poslednjih najmanje 30 godina.

Izvor: Tanjug

Posle 30 godina novi lek za lečenje šizofrenije?
Shuterstock/Tunatura

Podeli:

Šizofrenija se trenutno leči antipsihoticima, koji sa sobom nose rizike poput metaboličkih poremećaja, povećanja telesne težine i često uzrokuju to da pacijenti prestanu da uzimaju lekove, piše Aksios.

"Novi lek farmaceutske kompanije "Bristol Majers Skvib" (BMS), KarKST, neće izazivati ozbiljne nuspojave", navode iz kompanije i dodaju da će moći da se koristi za lečenje psihoza povezanih sa Alchajmerovom bolešću i bipolarnim poremećajem".

"Taj lek mogao bi da pomogne ljudima, koji boluju od šizofrenije da imaju kvalitetniji život", rekao je predsednik saveta za istraživanje Američkog psihijatrijskog udruženja Džonatan Alpert.


KarKST je pilula koja se uzima dva puta dnevno i u pitanju je kombinacija dva leka.

Većina učesnika, koja je učestvovala u kliničkom ispitivanju, postigla je poboljšanje simptoma za više od 30 odsto nakon godinu dana uzimanja leka, objavio je BMS u aprilu.

Većina učesnika je izgubila na težini tokom ispitivanja, a pokazalo se da lek izaziva neke neželjene efekte gastrointestinalnog trakta.

Aksios prenosi da čak iako FDA odobri lek, on možda neće biti dostupan svima u delovima SAD.

BMS nije objavio cenu leka.
 

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Šolc ugasio snove EU

Neprijateljstvo Olafa Šolca prema Unikreditovom preuzimanju Komercbanke znak je da će panevropska integracija ostati nedostižna, piše Politiko.

13:35

25.9.2024.

1 d

Podeli: