Bolesti 2

24.09.2024.

19:03

Jedan od 250 Srba ima ovu genetsku grešku: Izaziva ozbiljne zdravstvene probleme VIDEO

Jedan od 250 stanovnika Srbije ima takozvanu genetsku grešku, koja se nasleđuje, a zbog koje organizam sam sintetiše velike količine holesterola u cirkulaciji, istakla je doktorka Katarina Lalić, endokrinolog Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije.

Izvor: B92.net/TV Prva

Jedan od 250 Srba ima ovu genetsku grešku: Izaziva ozbiljne zdravstvene probleme VIDEO
crystal light/Shutterstock

Podeli:

U pitanju je bolest familijarnahiperholesterolemija.

Kako je navela doktorka Lalić, karakteristika bolesti je da pacijenti imaju povišen holesterol od rane mladosti jer se rode sa tom genetskom greškom, a taj gen se nasleđuđe ili od oca ili od majke.

Naglašava da je problem to što ova bolest nije dovoljno prepoznata u zdravstvenom sistemu.

"U našem zdravstvenom sistemu nije dovoljno prepoznata i retko se deci koja odlaze da rade krvnu sliku radi holesterol, ne postoji kao navika, osim u porodici gde postoji visok holesterol pa im je rečeno da proveravaju", rekla je ona u emisiji 150 minuta.

Dodala je da bi trebalo da deca pre polaska u školu budu podvrgnuta proveri i da ako se otkrije povišen holesterol, porodica bude obaveštena kako bi se sprečile komplikacije.

Ivan Tojagić, predesednik Udruženja pacijenata koji su preživeli infarkt "Moja druga šansa" rekao je da u udruženju ima dosta članova, te skenuo pažnju na one koji su zanemrivali zdravlje.

Opšrinije o ovoj bolesti možete čuti u videu:

Izvor: Prva

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

I Hrvati hitno povukli naš keks

Atlantic Grupa je Državnom inspektoratu izvestila da povlači s tržišta Jimmi cookies noisette od dve serije s rokom upotrebe do 11. maja sledeće godine zbog "mogućeg prisustva stranog tela u sadržaju".

10:58

23.9.2024.

1 d

Podeli: