Bolesti 1

20.09.2024.

11:25

Poznat nivo rizika od širenja kolere i Q groznice u Srbiji

Epidemiolog i načelnik Jedinice za za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje Slavica Maris izjavila je da naši građani nisu ugroženi jer postoji mali rizik od širenja kolere.

Izvor: Tanjug

Poznat nivo rizika od širenja kolere i Q groznice u Srbiji
TANYARICO/ Shutterstock

Podeli:

Jedan slučaj prijavljen u Bugarskoj, zato što je u zemljama u Evropi stanovništvu dostupna bezbedna voda za piće i obezbeđena je osnovna sanitacija.

"Lokalno širenje bolesti i epidemija, odnosno mogućnost da ova bolest bude stalno prisutna na našem području zaista ima jako mali rizik", rekla je Maris za današnju Politiku.

Možda vas zanima

Aktuelno

Zaraza se širi Crnom Gorom

U Crnoj Gori je registrovan treći slučaj Q groznice u poslednjih nekoliko dana, pacijent (1973) nije naveo kontakt s obolelim životinjama, a slučaj je prijavila Infektivna klinika.

11:23

17.9.2024.

3 d

Govoreći o Kju groznici, koja je dijagnostikovana kod nekoliko pacijenata u Crnoj Gori, navela je da od kju groznice oboljevaju i životinje i ljudi, a ova infekcija prelazi sa životinja.

Dodala je da je kju groznica rasprostranjena širom sveta, a da se ovo oboljenje sporadično registruje u našoj zemlji.

"Za deset godina na teritoriji Beograda imali smo tri slučaja obolevanja od kju groznice koja su registrovana. Jedan slučaj je bio 2018. godine., a dva slučaja 2015.", navela je Maris.

Možda vas zanima

Dodala je da je infekcija kod ljudi obično asimptomatska, ali može imati i blaži tok, kao i teški, a jako retko može da bude smrtonosna.

Maris je rekla da osobe koje razviju simptome oboljenja obično imaju tegobe kao u slučaju gripa, poput pojave temperature, groznice, bolova u mišićima, mučnine.

Kju goznica se leči antibioticima, a ukoliko se na vreme ne prepozna i ne leči, ova bolest može poprimiti hroničan tok sa komplikacijama, naglasila je Maris.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: