Bolesti 4

17.09.2024.

20:28

Ove omiljene namirnice mogu izazvati bolest bubrega

Bubrezi su važni organi u telu koji igraju ključnu ulogu u filtriranju otpada i održavanju opšteg zdravlja, balansiranju tečnosti i elektrolita i uklanjanju toksina iz krvi.

Izvor: Index.hr

Ove omiljene namirnice mogu izazvati bolest bubrega
Shutterstock/Goskova Tatiana

Podeli:

Međutim, određena hrana i piće mogu izazvati stres bubrezima, narušavajući njihovu funkciju tokom vremena. Hrana sa visokim sadržajem natrijuma, slatka pića i prerađena jela su samo neki od primera namirnica koje mogu negativno uticati na zdravlje bubrega i potencijalno izazvati kamen u bubregu.

Doktor Michael Lejhi, MD, upozorio je na hranu i piće koje treba da izbegavamo ako želimo da podržimo zdravlje bubrega.

1. Prerađeno meso (slanina, kobasice i viršle)

Možda vas zanima

Bolesti

Ako uočite ovo u urinu, što pre se javite lekaru

Mokraća nam može otkriti puno toga o celokupnom zdravlju. Na primer, urin koji je tamno žut pokazuje da ne pijemo dovoljno vode, dok prozirni urin može biti znak prekomernog unosa tečnosti. Osim boje, bitna je i tekstura mokraće.

8:08

23.6.2024.

88 d

Prerađeno meso, kao što su slanina, kobasice i viršle, mnogima je ukusno, ali visok nivo natrijuma, nezdravih masti i konzervansa može negativno da utiče na naše zdravlje i bubrege. Takvo meso je često bogato soli, što može podići krvni pritisak i opterećivati bubrege, potencijalno uzrokovati bolest bubrega tokom vremena.

Visoki nivoi natrijuma takođe otežavaju bubrege da rade na balansiranju nivoa tečnosti u telu, povećavajući rizik od oštećenja bubrega.

"Prerađeno meso sadrži toliko natrijuma i konzervansa da izaziva visok krvni pritisak, što može dovesti do otkazivanja bubrega. Natrijum opterećuje bubrege, primoravajući ih da filtriraju višak soli iz tela, smanjujući njihovu funkciju", objašnjava dr Lejhi za SheFinds.

2. Hrana bogata oksalatima (cvekla i orasi)

Dosta nas voli dobru salatu od cvekle sa orasima i spanaćem, ali ove namirnice bogate oksalatima mogu izazvati probleme sa bubrezima povećavajući rizik od kamena u bubregu. Oksalati su jedinjenja prisutna u određenim namirnicama, a kada ih prekomerno konzumiramo, mogu da se kombinuju sa kalcijumom u bubrezima i formiraju kamenje. Ovo kamenje može čak oštetiti bubrege ako blokiraju njihovo normalno funkcionisanje.

Ako osoba ima istoriju kamena u bubregu, važno je paziti na unos hrane bogate oksalatima kako bi zaštitili svoje bubrege.

Možda vas zanima

Lejhi dalje objašnjava:

"Iako je ova hrana korisna u svakodnevnoj ishrani, poznato je da hrana koja podstiče stvaranje oksalata doprinosi stvaranju kamena u bubregu. Vremenom, osoba može ponovo da razvije kamenje, što može uticati na strukturu i funkciju bubrega".

Dakle, iako je ova hrana zdrava, umerenost je ključna.

3. Zaslađena pića (gazirani sokovi i energetska pića)

Zaslađena pića postala su deo svakodnevice zbog svog osvežavajućeg ukusa. Ali pića poput gaziranih i energetskih napitaka mogu naneti štetu bubrezima na više načina. Ova pića su bogata dodatim šećerima, što može dovesti do gojaznosti i insulinske rezistencije, što povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 – jednog od vodećih uzroka oštećenja bubrega.

"Ovakva pića sadrže dodatne šećere koji uzrokuju gojaznost i insulinsku rezistenciju. Oba stanja se smatraju prethodnicima hronične bolesti bubrega jer opterećuju funkciju filtriranja bubrega", ističe dr Lejhi.

Zbog toga je ključno da jedete uravnoteženu ishranu i obratite pažnju na hidrataciju.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: