Bolesti 3

16.09.2024.

13:15

Od najsmrtonosnijeg oblika karcinoma u Srbiji godišnje umre 5.000 ljudi: Simptomi su veoma podmukli VIDEO

Karcinom pluća, najsmrtonosniji oblik raka svake godine u Srbiji odnese živote 5.000 ljudi, a lekari apeluju na preventivne preglede da bi se bolest otkrila na vreme.

Izvor: B92.net/TV Prva

Od najsmrtonosnijeg oblika karcinoma u Srbiji godišnje umre 5.000 ljudi: Simptomi su veoma podmukli VIDEO
Shutterstock/Komsan Loonprom

Podeli:

"Karcinom pluća je najsmrtonosniji oblik karcinoma i odnosi veliki broj života na godišnjem nivou u našoj zemlji. Godišnje oko 5.000 ljudi izubi bitku sa ovom bolešću. Na VMA, na Odeljenju za grudnu hirurgiju, zato vodimo računa da pacijente na vreme dijagnostikujmo i da ih što brže lečimo", objašnjava pukovnik prof. dr Nebojša Marić, specijalista grudne hirurgije i načelnik Odeljenja za grudnu hirurgiju VMA.

Karcinom pluća može da se leči na nekoliko načina, a od ključni faktor je da se na vreme javite lekaru.

"Lečenje je multimodalno, podrazumeva i hiruško lečenje i primenu radioterapije i hemioterapije. Tudimo se da tim koji okupljamo primenjuje brzo bilo koji od tih modaliteta. Do izlečenja može doći ako se bolest otkrije na vreme, ali nažalost to je veoma podmukla i prikrivena bolest čiji su simptomi često slični sa drugim bolestima zbog čega se pacijenti često ne jave lekaru na vreme. Treba poštovati šablonske korake i krenuti od lekara opšte prakse ukoliko imate kašalj, posebno duži kašalj, iskašljavanje krvi. Nakon toga se dijagnostikovanje produbljuje", savetuje pukovnik prof. dr Nebojša Marić.

Doktor Marić je među prvima izveo revolucionarnu VAC operaciju. U pitanju je manje invazivna metoda, nakon koje je opravak značajno brži.

"Videoasistirana operacija, VAC, je nešto što je moglo da se podvede pod pompezni izraz revolucijanorno kada je počelo da se primenjuje u Srbiji. To danas izvode i specijalizanti grudne hirurgije kada pređu osnovni deo edukacije. To je intervencija koja podrazumeva odstranjenje dela obolelog pluća, nekad i celog pluća. Prednosti ove metode ogledaju se u manjim ožiljcima i u vidnom bolju koje i bolje nego kada radite otvorenu hirurgiju zato što koristite kamere koje uveličavaju", objašnjava pukovnik prof. dr Marić.

Koliko su terapije u Srbiji usklađene sa onima u Evropi i svetu?

"Od strane našeg RFZO se prate ti trendovi i naši pacijenti imaju mogućnost da se leče na najsavremeniji način. Postoje određene varijacije, kada morate da vodite računa koji je pacijent prioritetniji, ali zbog toga je tu onkološki konzilijum koji se trudi da donese tu odluku na pravi način", objašnjava doktor.

"Uvek postoji šansa za lečenje"

Pukovnik prof. dr Nebojša Marić ističe da pacijentima treba da se stavi do znanja da postoji šansa za lečenje.

"Lduima treba objasniti da u kom god stadijumu bolesti da se nađu, postoje mogućnosti za njihovo lečenje. Postoje novi inovativni lekovi koji omogućavaju i da se pacijenti u četvrtom, najgorem stadijumu, bolesti leče", ističe Marić.

Više o ovoj temi pogledajte u videu.

Izvor: Prva

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: