Bolesti 4

12.09.2024.

19:49

Pronađene kancerogene hemikalije u vodi za piće

Stručnjaci iz Kalifornije obavili su detaljnu analizu vode za piće koja je otkrila prisustvo potencijalno kancerogenih hemikalija.

Izvor: B92.net

Pronađene kancerogene hemikalije u vodi za piće
Shutterstock/DmitLVStock

Podeli:

Stručnjaci su izvršili opsežnu analizu vode za piće uključujući 603 uzorka vode iz česme, 100 uzoraka flaširane vode i 111 uzoraka tretirane (prečišćene) vode iz česme testirane u domaćinstvu. Istraživanje je dovelo do otkrića opasne hemikalije koja može da izazove rak.

Studija kalifornijskih istraživača otkrila je da sve tri opcije za vodu za piće imaju potencijalne zdravstvene rizike u oblasti zaliva San Francisko.

Ovo je prvenstveno zbog prisustva trihalometana (THM) - uobičajenog nusproizvoda koji nastaje kao rezultat dezinfekcije vode hlorom, piše Express.co.uk.

Iako ovaj proces prečišćavanja ima neosporne koristi za javno zdravlje, kao što je sprečavanje širenja bolesti kroz sisteme vode, produženo izlaganje THM-ima je povezano sa brojnim štetnim nuspojavama. Ovo uključuje povećan rizik od raka i povećan potencijal oštećenja bubrega i jetre, prema HSE.

Trihalometani su grupa hemijskih jedinjenja koja nastaju reakcijom organske supstitucije sa hlorom. Najpoznatiji predstavnici su: hloroform, metilhloroform(hloroten), trihloretilen i tetrahloroetilen. Otkriveni su proučavanjem povećanog oboljenja od malignih bolesti u pojedinim delovima SAD.

Pokazalo se da voda iz slavine ima "značajno veću prosečnu potencijalnu toksičnost".

Međutim, nije bilo značajnih razlika između potencijalne toksičnosti vode iz slavine tretirane u domaćinstvu (prečišćene) i flaširane vode.

Naučnici tvrde da ovo pokazuje da flaširana voda "nije superiorna alternativa vodi iz česme tamo gde je tretman u domaćinstvu moguć" – posebno kada se radi o značajnijim ekološkim i finansijskim troškovima.


 

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: