Bolesti 0

12.09.2024.

8:16

Upozorenje o leku koji se sve više zloupotrebljava: Potencijalno fatalno neželjeno dejstvo

Lekari upozoravaju na malo poznatu opasnu nuspojavu povezanu sa injekcijama za mršavljenje nakon lečenja pacijenta kojima je jetra prestala da radi.

Izvor: B92.net

Upozorenje o leku koji se sve više zloupotrebljava: Potencijalno fatalno neželjeno dejstvo
Shutterstock/Mohammed_Al_Ali

Podeli:

Učiteljica koja ima 24 godine, uzimala je veliku dozu Munjaroa za mršavljenje, koji deluje na sličan način kao i Ozempik, piše Dejli Mejl-

Sedam meseci nakon što je počela da uzima lek, počela je da pati od ekstremnog povraćanja, mučnine i bolova u stomaku - što ju je navelo da požuri u hitnu.

Testovi su pokazali da je neimenovana pacijentkinja imala "alarmantno" oštećenje jetre koje bi moglo da je ubije u roku od nekoliko dana da nije došla kod lekara.

Pacijentkinja, koja je bila gojazna i imala BMI od 34, imala je "alarmantne" nivoe enzima jetre, proteina koji pomažu u razgradnji žuči i toksina. To je bio znak da joj organ otkazuje i primljena je na intenzivnu negu gde joj je data transfuzija plazme da bi izbacila toksine iz krvi.

Upućena je u tim za transplantaciju jer bi, ako se ne leči, mogla da doživi potpuno otkazivanje jetre, a transplantacija bi bila njena jedina šansa da preživi.

Pišući u European Journal of Case Reports, doktori iz Kuvajta koji su je lečili rekli su da je Munjaro "verovatno podložan uzrok".

Prošle godine, 37-godišnji pacijentkinja u Sijetlu lečena je od slične povrede jetre nakon uzimanja istog leka. Lekari su njeno stanje nazvali 'povredom jetre izazvanom lekovima', piše Dejli Mejl

Stručnjaci ne znaju tačno šta uzrokuje retke nuspojave, iako veruju da visoke doze lekova smanjuju količinu masti u jetri. Ako se ovo desi prebrzo, može ubiti zdrave ćelije, što može dovesti do povrede.

Paradoksalno, neke studije su čak pokazale da tirzepatid, Mounjaroov aktivni sastojak, zapravo može da leči otkazivanje jetre.

Pacijentkinja u izveštaju o slučaju, koja je rodila svoje prvo dete godinu dana ranije, uzimala je dozu od 12 miligrama Munjaroa nakon što je prešla sa niske doze. Doze počinju od 2,5 miligrama i idu do maksimalno 15 miligrama.

Kada je pacijentkinja prvi put otišla u hitnu pomoć početkom jula, njeni testovi funkcije jetre su bili normalni i dobro je reagovala na tečnosti i IV lekove.

Otpuštena je, ali se dva dana kasnije vratila u bolnicu sa istim simptomima, kao i niskim šećerom u krvi.

Skeniranje pri prijemu pokazalo je da su joj pankreas i drugi organi normalni, ali da je jetra malo uvećana. Test je bio negativan na hepatitis, herpes i druge viruse koji su ranije bili povezani sa upalom jetre. Lekari su joj konstatovali akutnu povredu jetre, odnosno brzo pogoršanje funkcije jetre usled oštećenja ili stresa organa.

Primljena je na odeljenje intenzivne nege i zadržana u bolnici 10 dana pre nego što joj se funkcija jetre poboljšala i bila je dovoljno stabilna da ide kući.

Pacijentu, koji se lečio u Kuvajtu, savetovano je da ne uzima Munjaro. Do trenutka kada je puštena, njen BMI je pao sa 34 na 25.

U kliničkim ispitivanjima nije pokazano da tirzepatid izaziva povredu jetre, a to se takođe ne pominje na etiketi upozorenja. Ali doktori kažu da brzi gubitak težine koji izaziva može "preopteretiti" jetru i izazvati upalu – što dovodi do povrede.

Tokom gubitka težine, mast se iz drugih delova tela šalje u jetru gde se razlaže u supstancu koju ćelije mogu da koriste. Ali ako se previše šalje odjednom ili se šalje puno u kontinuitetu tokom dužeg vremenskog perioda, organ može postati "preopterećen" – što izaziva komplikacije.

Pišući u novinama, lekari u bolnici Adan u Kuvajtu su rekli: "Odnos tirzepatida i akutnog oštećenja jetre čini ga verovatno podložnim uzrokom." Oni su dodali: "Ovaj slučaj naglašava potrebu za daljim istraživanjem i čestim praćenjem enzima jetre kada se koristi tirzepatid za gubitak težine."

 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: