Bolesti 0

10.09.2024.

18:00

Šta je sindrom mačijeg plača? Stefanov tata pokrenuo važnu misiju i uputio snažnu poruku VIDEO

Sindrom mačijeg plača je oboljenje koje karakteriše izrazito usporen psiho-fizički razvoj, problemi sa govorom i ishranom, a više od 70 odsto obolelih osoba nikad ne prohoda.

Izvor: Prva TV

Šta je sindrom mačijeg plača? Stefanov tata pokrenuo važnu misiju i uputio snažnu poruku VIDEO
Printskrin/ TV Prva

Podeli:

O ovom ozbiljnom problemu za TV Prva je govorio predsednik Udruženja za pomoć i podršku obolelima od sindroma mačijeg plača Ilija Ilić.

Ilić je i osnovao ovo udruženje, jer je jedan od onih kojima je potrebna pomoć njegov sin Stefan. Dečaku je po rođenju dijagnostifikovana i celebralna paraliza, a onda je otkriven i ovaj sindrom.

On je naveo da se bolest otkriva genetskim ispitivanjima, koji su oni uradili po rođenju deteta jer su dobili savet od lekara.

"To je zaista retko oboljenje. Jedan od 50.000 na svetu, većinom su ženska deca. Deca sa sindromom mačijeg plača su izuzetno darovita za muziku, ima nekoliko svetskim di džejeva sa ovim sindromom" rekao je Ilić.

"Ovu bolest prati otežan razvoj, mentalna retardacija, a deca imaju malo jači plač, podsećaja na mačiji mjauk i zato su nazvali tako", dodao je on.

Ilić ističe da je inkluzija važna i zato apeluje na sve roditelje da decu sa smetnjama u razvoju uključe u sve i da ta deca moraju biti vidljiva.

Na koji način svi možemo da pomognemo da Stefan i njemu slični dobiju pomoć, pogledajte u videu ispod.

Izvor: prva

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: