Bolesti 0

06.09.2024.

18:48

Glavobolja i žeđ mogu da kriju jednu veliku opasnost

Ako pažljivo slušate svoje telo, na vreme ćete prepoznati opasnosti i sprečiti ih.

Izvor: Index.hr

Glavobolja i žeđ mogu da kriju jednu veliku opasnost
Shutterstock/9nong

Podeli:

Na primer, povećana žeđ, česta potreba za mokrenjem, talasi vrućine, nesanica i noćni grčevi se smatraju simptomima dijabetesa. Takođe treba biti oprezan ako se jave glavobolje i telesna težina naglo opadne.

Dijabetes je hronična bolest koja se javlja kada telo ne može pravilno da reguliše nivo šećera (glukoze) u krvi. Glukoza je važan izvor energije za telo, a nivo glukoze u krvi kontroliše hormon insulin, koji proizvodi pankreas. Kod dijabetesa, telo ili ne proizvodi dovoljno insulina ili ne može efikasno da koristi insulin.

Dijabetes tipa 1 je autoimuna bolest u kojoj imuni sistem napada ćelije pankreasa koje proizvode insulin. Zbog toga telo ne proizvodi insulin, tako da ljudi s dijabetesom tipa 1 moraju da uzimaju insulin doživotno.

Dijabetes tipa 2 je najčešći oblik dijabetesa koji se obično razvija u odraslom dobu. Kod ove vrste dijabetesa, telo ili ne proizvodi dovoljno insulina ili ga ne koristi pravilno (rezistencija na insulin). Često ima veze s gojaznošću i lošim navikama u ishrani.

Postoji i gestacijski dijabetes, koji se može javiti tokom trudnoće kod žena koje nisu imale dijabetes pre trudnoće. Obično nestaje nakon rođenja deteta, ali može povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 kasnije u životu.

Lečenje dijabetesa obično uključuje promene načina života (ishrana, vežbanje), oralne lekove ili insulin, u zavisnosti od tipa dijabetesa.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: