Bolesti 0

06.09.2024.

10:11

Neuobičajen simptom na koži može da ukaže na rak pankreasa

Rak pankreasa je jedna od retkih bolesti koja u početku jako dobro krije svoje simptome i obično se otkrije kada bude već u uznapredovaloj fazi.

Izvor: B92.net

Neuobičajen simptom na koži može da ukaže na rak pankreasa
Chinnapong/Shutterstock

Podeli:

Rak pankreasa je vrlo opasna dijagnoza, a poseban problem u lečenju predstavlja njeno otkrivanje.

Kako prenosi Aktivni.si, rak pankreasa obično izaziva bezbolnu, progresivnu žuticu sa žutilom kože i očiju, kao i prateće simptome kao što su taman urin i bleda stolica. Žutica se obično javlja polako, tokom nekoliko nedelja ili meseci.

Do blokiranja žučnih kanala dolazi kada se rak pankreasa polako razvija. Tada dolazi do ponovne apsorpcije bilirubina, koji se vraća u  krv i daje koži žutu prebojenost.

U vreme postavljanja dijagnoze u 85% slučajeva se već proširio u lokalne strukture ili je metastazirao u jetru i pluća. Kod većine bolesnika u uznapredovalom stadijumu bolesti javljaju se gubitak telesne težine i bol u abdomenu (trbušnoj duplji) u 75% slučajeva. Većina bolesnika ima jak bol u gornjem delu trbuha koji se širi u leđa, a popušta obično pri naginjanju prema napred. Često se javljaju anoreksija i depresija, piše Stetoskop.info.

Pregledom se obično otkrije žutica, hepatomegalija (povećana jetra), bolna osetljivost u abdomenu ili se palpira sam tumor (pritiskom na trbuh), a može se palpirati i povećana žučna kesa u oko 25% slučajeva.  Međutim, klinička slika i pregled pacijenta mogu biti i bez ovih simptoma.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: