Bolesti 0

03.09.2024.

11:45

U zemlji gde letuju Srbi hara bolest, umrlo pet osoba

Situacija u zemlji gde je na letovanje otišlo i mnogo Srba je alarmantna jer je više od 25.000 ljudi obolelo od velikog kašlja, a petoro je preminulo.

Izvor: B92.net

U zemlji gde letuju Srbi hara bolest, umrlo pet osoba
gpointstudio/Shutterstock

Podeli:

Veliki kašalj, za koji se verovalo da je iskorenjena bolest, širio se ove godine svuda u svetu, pogoršana situacija bila je i u Srbiji, a Španija je jedna od zemalja u kojoj se ova bolest najviše raširila.

Španski portal Alimente ističe da je situacija u toj zemlji alarmantna. Zabeleženo je više od 25.012 slučajeva od 2. oktobra 2023. do 8. jula 2024. godine, a petoro je preminulo (tri bebe i dve odrasle osobe).

Kako navode, ti podaci mnogo su gori od onih iz 2015. godine koja je bila najgora kada je u pitanju veliki kašalj u Španiji i registrovana su 9.234 slučaja.

Međutim, stručnjaci imaju jasno objašnjenje, tokom godina neposredno nakon pandemije, anti-kovid mere su izuzetno smanjile širenje mikroorganizama, ali je od 2023. cirkulacija ponovo aktivirana.

"Infekcije praktično nisu postojale tokom godina ograničenja, a to je dovelo do pada imuniteta", objašnjava dr Hozefa Masa, iz Nacionalnog centra za epidemiologiju i javno zdravlje, preneo je Alimente.

Skoro dve trećine svih obolelih mlađi su od 15 godina, a 14 odsto su odrasle osobe između 35 i 54 godine.

Bordetella pertussis, veliki kašalja je isključivo humani patogen koji se kapljičnim putem prenosi sa inficirane na osetljivu osobu kod koje izaziva akutnu infekciju sa izraženom kliničkom slikom paroksizmalnog kašlja i periodima zacenjivanja, nekada sa apneom i cijanozom.

Najteže forme bolesti sa značajnim mortalitetom javljaju se pre svega kod novorođenčadi i dece do šest meseci starosti kod kojih primarna serija vakcinacije od tri doze nije još završena, odnosno kod osoba koje iz nekog razloga nisu vakcinisane.

Kada su u pitanju simptomi velikog kašlja, bitno je imati na umu sledeće – bolest počinje kao prehlada, u vidu curenja nosa ili zapušenosti nosa sekretom, povišene temperature i kašlja.

Krakteristično za veliki kašalj je to što se sam kašalj pogoršava posle jedne do dve nedelje, i to toliko da je gotovo neprestan, u vidu zacenjivanja.

Kod male dece može dovesti do povraćanja i do prekida disanja. U toku kašlja se javlja karakteristični zvuk kada osoba pokušava da udahne.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: