Bolesti 0

03.09.2024.

9:35

Ovih pet simptoma ukazuju na ozbiljne zdravstvene probleme

Metabolički sindrom je grupa stanja koja povećavaju rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2.

Izvor: Index.hr

Ovih pet simptoma ukazuju na ozbiljne zdravstvene probleme
Shutterstock/SpeedKingz

Podeli:

Neki faktori rizika se mogu kontrolisati promenom načina života. Svakako treba smanjiti sedentarni način života, nezdravu ishranu, prekomerni unos kalorija, nedovoljan san, pušenje i konzumiranje alkohola, koji povećavaju šanse za razvoj bolesti.

Metabolički sindrom se dijagnostikuje prisustvom tri od sledećih pet faktora: visok šećer u krvi, nizak dobar holesterol, visoki trigliceridi, visok krvni pritisak i veći obim struka.

Možda vas zanima

Međutim, s obzirom na to da mnogi od nas ne kontrolišu redovno krvnu sliku, teško je otkriti metabolički sindrom.

Obratite pažnjju na pet skrivenih simptoma koji bi mogli da ukažu na to da patite od metaboličkog sindroma, zbog kojih bi vaš lekar svakako trebalo da proveri vađe zdravlje.

Uvek ste žedni

Dijetetičar Keri Konlon ističe da je "jedan od kriterijuma za metabolički sindrom povišen nivo šećera u krvi na ili iznad 5,6 mmol/L, što može ukazivati na insulinsku rezistenciju".

Prekomerna žeđ i povećana potreba za mokrenjem jesu rani znaci upozorenja da nivo šećera u krvi može biti iznad normalnog. Ako često osećate žeđ i ne možete da utolite žeđ, proverite šećer u krvi.

Uvek se osećate umorno

Osećate se iscrpljeno sve vreme i niste sigurni zašto? Možda je to zdravstveni problem. Postoji mnogo razloga zašto ste možda umorni: loš san, neuravnotežena ishrana, stres, ali ako se često osećate umorno, to može biti i simptom visokog šećera u krvi, piše Eating Well.

Možda vas zanima

Primećujete promene na koži

Ako ste primetili neke veće promene na svojoj koži, to bi mogao biti skriveni znak da imate metabolički sindrom. Izrasline na koži mogu nastati kao rezultat starenja ili drugih nepoznatih uzroka, ali takođe imaju veze i s dijabetesom i insulinskom rezistencijom.

Još jedan znak metaboličkog sindroma su tamne, baršunaste mrlje na koži. Često se razvijaju na zadnjem delu vrata, pazuha i prepona. Konsultujte se s dermatologom o bilo kakvim problemima sakožom, prenosi Index.hr.

Osećate peckanje i utrnulost u nogama

Ako često osećate bol, peckanje i utrnulost u stopalima, možda imate metabolički sindrom.

"Rezistencija na insulin, visok krvni pritisak, povišeni šećer u krvi i abnormalni nivoi holesterola mogu oštetiti nerve i krvne sudove donjih ekstremiteta, što dovodi do periferne neuropatije i vaskularnih bolesti", kaže lekar Adam Hočkis.

Česte glavobolje

Postoji mnogo uzroka glavobolje, kao što su dehidracija, stres i prekomerno korišćenje telefona i drugih uređaja poput laptopa, ali bi moglo biti iznenađujuće saznati da su teške glavobolje i migrene izazvane hipertenzijom, prema istraživanju o kom je izvestio Eating Well. Oba stanja mogu imati slične osnovne uzroke, zbog čega se mogu javiti zajedno.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: