Bolesti 10

31.08.2024.

11:31

Najzaraznija bolest hara Srbijom: Vakcinacija jedini spas VIDEO

Situacija sa malim boginjama u Srbiji nije nimalo naivna, a najteže je u Novom Pazaru.

Izvor: B92.net

Najzaraznija bolest hara Srbijom: Vakcinacija jedini spas VIDEO
airdone/Shutterstock

Podeli:

Male boginje ili morbili su jedna od najzaraznijih bolesti, a problem sa epidemijom u Novom Pazaru je i veliko izbegavanje vakcinacije dece MMR vakcinom.

Lekari, ali i roditelji su jako zabrinuti, dok stručna javnost ističe značaj vakcinacije koja je jedini spas.

Simptomi malih boginja

Male boginje ili morbili uglavnom počinju kao prehlada, a kod dece je karakteristična pojava "plačne maske", odnosno konjuktivitisa. Obolela osoba je zarazna do poslednjeg dana inkubacije, četiri dana pre izbijanja ospe i četiri dana nakon izbijanja ospe.

Komplikacije mogu biti izuzetno opasne, a najčešće su kod male dece i starijih od 20 godina. Može doći do zapaljenja pluća, srednjeg uha, dijareje, meningitisa, ali i gubitka vida, pa zatim i smrtnog ishoda.

Kakva je situacija trenutno u Srbiji?

"Najkritičnije je u Novom Pazaru, tamo je procenat vakcinacije jako slab. U Beogradu i okolini je bolja situacija, obuhvat vakcinacije je oko 84 odsto, ali težimo da dođemo do 95 odsto da bi bilo potpuno efikasno. Još 2018. smo imali tešku situaciju i epidemiju gde je čak petoro dece umrlo", započela je Olivera Todorović, načelnica pedijatrije Doma zdravlja Palilula, u emisiji Jutro na TV Prva.

Najteža situacija u Novom Pazaru

Novi Pazar je na dnu lestvice po broju vakcinisani, najmlađi se svakodnevno javljaju pedijatrima, a dolaze i sa težim kliničkim slikama.

"Imamo oko 200 sumnjivih na morbile i 120 potvrđenih, svi su nevakcinisani. Trenutno nema hospitalizovane dece i to je najbitnije", kaže Majda Iković.

Jak antivakserski lobi, kao i sumnje šta se nalazi u vakcini su glavni krivci za niske procente vakcinisane dece.

Specifičan osip

"Radi se o virusnoj bolesti koja kreće kataralnim stadijumom, deca slinave, kašljucaju i potom kreće osip koji je malo drugačiji od ostalih, kreće od glave i spušta se na dole, "kao kad pada kiša". Često postoje zablude da je neki drugi osip jer ga roditelji ne primete na glavi prvo", ističe dr Todorović

Od imuniteta deteta i uzrasta zavise komplikacije i one se pojavljuju u trećem stadijumu, od upale ušiju, pa sve do encefalitisa. Bitno je istaći da svako od nas može da bude zaražen i svako može doći u rizik od teškog oblika morbila.

Da li vakcina izaziva autizam?

"Nažalost, takva teza se pojavila u jednom eminentnom medicinskom časopisu, ali je brzo demantovana. Naravno da nije tačno, ali je sada nemoguće iskoreniti to mišljenje. Nikakva veza između autizma i vakcine ne postoji, ja lično znam decu koja nisu primala vakcinu, a imaju autizam. Samo se vreme primanja vakcine i pojavljivanja prvih znakova autizma poklapa, što su ljudi onda pogrešno povezali", ističe Todorović.

Izvor: Prva

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija gubi: Nikad niže za poslednje tri godine

Ruski izvoz nafte i naftnih derivata je u avgustu pao za 290.000 barela dnevno (bpd) na sedam miliona bpd i nalazi se na najnižem nivou od marta 2021. godine, objavila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

22:03

12.9.2024.

1 d

Podeli: