Bolesti 0

30.08.2024.

17:00

Od misterioznog virusa preminule dve žene: Ubrzano se širi Evropom

Američki Centar za kontrolu i prevenciju oboljenja (CDC) saopštio je u sredu da je među američkim turistima, nakon povratka sa Kube, 21 od njih zaražen virusom oropuš.

Izvor: Blic.rs

Od misterioznog virusa preminule dve žene: Ubrzano se širi Evropom
Profimedia

Podeli:

U pitanju je virus koji se prenosi uglavnom preko ugriza mušica i određenih vrsta komaraca. Među simptomima su glavobolja, temperatura i bolovi u zglobovima i mišićima, a oboljenje je u veoma retkim slučajevima smrtonosno.

Većina pacijenata koja se vratila sa Kube prijavili su simptome između maja i jula. U svom mesečnom izveštaju CDC navodi da su tri pacijenta prebačena u bolnicu i da nema smrtnih slučajeva.

Možda vas zanima


Kubansko Ministarstvo zdravlja saopštilo je prošle sedmice da je od početka godine na ovom ostrvu registrovano više od 400 slučajeva zaraze virusom oropuš.

Slučajevi zaraze virusom ovog leta su prvi put zabeleženi i u Evropi, a trenutno nema određenih tretmana ili vakcina za lečenje ovog oboljenja.

Donedavno ograničen na područje Amazona, tajanstveni virus, koji prenose neke mušice i ponekad komarci, ubrzano se širi od kraja 2023. godine što izaziva međunarodnu zabrinutost. Ove je godine više od 8.000 potvrđenih slučaja zaraze, većinom u Brazilu, ali pogođeni su i Peru, Bolivija, Kolumbija i Kuba.

Od virusa preminule dve mlade žene

Kako je objavio časopis "Nature", u julu su zdravstvene vlasti u Brazilu izvestile o smrti dve zdrave mlade žene što su prvi smrtni slučajevi zabeleženi otkako je virus identifikovan pre gotovo 70 godina. Brazilski zdravstveni službenici, takođe, istražuju nekoliko slučajeva malformacija i smrti fetusa koje je mogao uzrokovati virus. Naime, istraživanja pokazuju da se virus može preneti sa trudnice na fetus.

Možda vas zanima

Bolesti

U Crnoj Gori 629 novih slučajeva koronavirusa

Tokom poslednja dva meseca beleži se porast broja laboratorijski potvrđenih slučajeva koronavirusa u Crnoj Gori, a u julu je dijagnostikovano 629 novih slučajeva, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

18:19

2.8.2024.

42 d

Početkom avgusta, Panamerička zdravstvena organizacija podigla je nivo rizika za oropuš sa umerene na visoku, navodeći geografsko širenje virusa i pojavu smrtnih slučajeva. To je zabrinjavajuće jer je virus dosad uzrokovao blage do umerene simptome bolesti.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je prošle nedelje objavila kako je javno zdravstveni rizik koji predstavlja virus oropuš visok na regionalnom, ali nizak na globalnom nivou.

Američki CDC savetuje pomni nadzor ljudi koji se vraćaju iz pogođenih područja, a trudnicama preporučuje da ne putuju na Kubu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: