Bolesti 14

29.08.2024.

14:09

Vakcina protiv raka pluća u fazi testiranja na ljudima: Kada ulazi u primenu? VIDEO

Testiranje prve vakcine protiv raka pluća stiglo je do faze provere efikasnosti na pacijentima. Kliničko ispitivanje je počelo i odvijaće se u sedam zemalja širom sveta.

Izvor: b92.net/Prva Tv

Vakcina protiv raka pluća u fazi testiranja na ljudima: Kada ulazi u primenu? VIDEO
Shutterstock/pedro7merino

Podeli:

U prethodnim etapama razvoja pokazalo se da vakcina ima potencijal da spase hiljade života: da ubije maligne ćelije i spreči bolest da se vrati.

Doktor Davorin Radosavljević, direktor Klinike za medikalnu onkologiju ističe da nismo tako blizu ovoj vakcini, koliko podaci o broju obolelih od ove bolesti to zahtevaju.

"Testiranje na ljudima jeste počelo ali to je tek početna faza ispitivanja u kojoj se otkriva da li je vakcina bezbedna za ljude. Ispituje se profil bezbednosti što može potrajati i to je sprovedeno, ako se ne varam tek na 130 pacijenata.  To može trajati i nekoliko godina", govori Radosavljević.

Revolucionarni korak

"Mnogo toga zavisi od početnih koraka", nastavlja direktor Klinike za onkologiju. "To je revolucionarni korak u smislu ispitivanja, u smislu da su RNA vakcine ušle u kliničko ispitivanje, ali da li će ući u kliničku primenu, videćemo za nekoliko godina. I sa najbržim tokom tog ispitivanja potrebno je da prođe bar 2-3 godine. To je ranije bilo i duže, ali danas sve to akcelerira. Koncept je nov, liči na vakcinu protiv kovida", rekao je Radosavljević.

Prevencija

Kada se govori o preventivi, doktor navodi da ne postoji nešto što bismo individualno mogli da uradimo, kako bismo sprečili nastanak bolesti, ali na globalnom nivou je situacija sledeća:

"Naša civilizacija 21. veka pati od mnogo sedenja, malo hodanja, od hrane koja se smatra nezdravom, od faktora debljine, gojaznosti, manje se vežba i mnogo puši. To su sve stvari koje se odnose na celu onkologiju, ne samo na karcinom pluća, ali se pre svega odnosi na kardiovaskularne bolesti. Boreći se protiv tih loših navika, mi se borimo protiv dva glavna uzroka smrtnosti u medicini, a to su kardiovaskularne i maligne bolesti", ističe doktor Radosavljević u emisiji "150 minuta" televizije Prva.

Šta je još rekao na ovu temu, pogledajte u nastavku.

Izvor: prva

Podeli:

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: