Bolesti 2

27.08.2024.

10:53

Bol u donjem delu leđa: Ovo su najčešći uzroci

Svima je dobro poznat osećaj nemoći kada posle dugog sedenja ili nakon nekog naizgled bezazlenog pokreta, osetimo bol u donjem delu leđa.

Izvor: B92.net

Bol u donjem delu leđa: Ovo su najčešći uzroci
PeopleImages.com - Yuri A/Shutterstock

Podeli:

Bol u donjem delu leđa  je česta simptomatologija u našoj populaciji. Može biti akutna bol, koja traje do mesec i po dana, i hronična, koja traje više od tri meseca.

Uzroci su brojni, praktično svi organi u maloj karlici mogu refleksno dati simptome bola u donjem delu leđa. Kod žena su u pitanju najčešće ginekološki problemi.

Bol u donjem delu leđa – najčešći uzroci

Donji deo leđa podržava težinu gornjeg dela tela obezbeđuje rotaciju kukova i podršku kičmenom stubu. Budući da donji deo leđa obično ima samo pet pršljenova oni trpe veliki teret. Zbog mnogo kretanja, pritiska i stresa dolazi do njihovog habanja, kidanja i povreda.

Bol u donjem delu leđa može se odnositi na koštani lumbalni deo kičme, diskove između pršljenova, ligamente oko kičme i diskova, kičmenu moždinu i nerve, mišiće donjeg dela leđa, unutrašnje organe abdomena i karlice ili kožu oko lumbalnog dela.

Bol u donjem delu leđa se obično razvija usled prevelikog opterećenja donjeg dela kičme, ili manje povrede, ali u pojedinim situacijama jasan uzrok može izostati.

Takođe može biti i simptom opšteg zdravstvenog stanja.

Prema istraživanju Nacionalnog instituta za neurološke poremećaje i moždani udar, oko 80 odsto odraslih osoba će osetiti bolove u donjem delu leđa u nekom trenutku tokom života.

Bol u donjem delu leđa se može pojaviti iznenada ili postepeno i može varirati od tupog do intenzivnog, oštrog bola.

Uzroci bola u donjem delu deđa mogu biti mnogobrojni I varirati u odnosu na deo kičme koji je zahvaćen problemom.

Takođe, bol u leđima uglavnom nema samo jedan jednostavan uzrok, već može biti posledica jednog ili više od sledećih stanja:

  • Lose držanje

  • Nedostatak fizičke aktivnosti koja dovodi do ukočenosti kičme I slabljenja leđnih mišića

  • Istegnuća ili uganuća mišića

Osim navedenog, postoje i specifična stanja koja su povezana sa bolom u leđima. Važno je zapamtiti da jak bol ne znači nužno i da postoji ozbiljan problem.

Šta može izazvati bol u donjem delu leđa kod žena?

Bolovi u donjem delu leđa kod žena obično se javlja u drugom delu trudnoće zbog pritiska koji trpe donja leđa, a koji postaje veći kako beba raste. Bol u donjem delu leđa u trudnoći se nekada prenosi na butine, a može da se pogorša tokom hodanja, ili ustajanja.

Lečenje u trudnoći je specifično jer isključuje upotrebu određenih lekova. Zato se uglavnom primenjuju fizikalne procedure koje uz odgovarajuće vežbe uklanjaju bol u donjem delu leđa u trudnoći.

Osim pojave bola u trudnoći, bolovi u donjem delu leđa kod žena mogu da ukažu na ozbiljne ginekološke probleme. Kancerogeni i nekancerogeni tumori jajnika mogu da izazovu bol u donjim leđima. Osim promene u menstrualnom ciklusu, bola tokom seksualnog odnosa, oticanja ili uznemirenog stomaka, zatvora i česte potrebe za mokrenjem, može se javiti i bol. Obično se oseća u karlici, stomaku i donjim leđima.

Hronični bolovi u donjem delu leđa kod žena mogu da nastanu i zbog endometrioze. Endometrioza je stanje u kojem endometrijum tj. sluzokoža materice raste na grliću materice, jajnicima, jajovodima i vagini. Endometrioza je čest uzrok hroničnog bola u donjem delu leđa ili karlici. Problem je što lek za endometriozu ne postoji, već se samo radi na sprečavanju daljih komplikacija i ublažavanju simptoma.

Zapaljenska stanja kao što su upala grlića materice (cerviksa), upala tkiva oko materice i upala jajnika mogu takođe da izazovu bol u donjem delu leđa i stomaka. Neke od ovih upala izazivaju bakterije i polno su prenosive.

Kako se leči bol u donjem delu leđa izazvan problemima sa bubrezima?

Bubrezi su locirani prema leđima u predelu ispod grudnog koša. Ako osećate bol, vrsta i jačina mogu da se razlikuju u zavisnosti od toga da li se radi o bubrezima ili leđima. Tačni simptomi mogu vam pomoći da shvatite koje područje je izvor vašeg bola.

Neki problemi sa leđima, kao što su loše držanje, ponavljajući napori, hernija diska ili upaljeni išijadični nerv, mogu izazvati bol u donjem delu leđa, gde se nalaze bubrezi.

Bol u predelu bubrega obično neće nestati dok se problem koji ga izaziva ne reši.

U ovim slučajevima, važno je konsultovati se sa opštim lekarom za procenu. Lekar može naložiti dijagnostičke testove, kao što je rendgen kičme, ako je potrebno, kako bi identifikovao osnovni uzrok i preporučio najprikladniji tretman.

Koji su najbolji načini za ublažavanje iznenadnog bola u sredini leđa?

Jedna od prvih tehnika su tople ili hladne obloge. Ukoliko je u pitanju upala, možda vam mogu pomoći blage obloge kao i masti ili gelovi na bazi mentola koje možete naći u slobodnoj prodaji.

Pored obloga i odmora, možete raditi blage vežbe istezanja i vežbe za jačanje leđa. Budite veoma oprezni sa ovim vežbama, osluškujte svoje telo i ne prelazite prag bola. Opuštajte se, odmarajte, ali ne nužno u krevetu. Praksa je pokazala da je dugo ležanje kontraproduktivno jer može izazvati još veće bolove u leđima ili atrofiju nekih drugi mišića.

Simptomi koji mogu da se jave uz bol u donjem delu leđa

Bol u leđima može varirati od lokalizovanog bola na određenom mestu do bolova koji pogađaju cela leđa. Ponekad se bol od leđa širi I na druge delove tela, kao što su zadnjica, noge ili stomak. Intenzitet bola u leđima varira od slučaja do slučaja.

U zavisnosti od vrste i uzroka bolova u leđima, može se pojaviti:

  • Pojačan bol pri podizanju tereta i savijanju

  • Pogoršanje bola prilikom odmaranja, sedenja ili stajanja

  • Bol u ledjima koji dolazi I prolazi

  • Ukočenost leđa prilikom jutarnjeg ustajanja I smanjenje bolova u leđima tokom fizičkih aktivnosti

  • Bol koji se od leđa širi u zadnjicu, nogu, ili kukove

  • Utrnutost ili slabost u nogama, ili stopalima

Kada se obratiti lekaru?

Većina epizoda bola u donjem delu leđa prolazi sama od sebe, ali postoje situacije kada bi trebalo da pozovete lekara i potražite hitnu lekarsku pomoć.

  • Kada je pacijent dete

  • Kada je u pitanju nesreća, povreda ili neka druga trauma

  • Ako se uz bol javlja i groznica ili mučnina

  • Ako postoji osećaj slabosti, ukočenosti i peckanja koji se razvija u nogama ili stopalima

  • Ako se javlja gubitak kontrole mokraćne bešike ili creva

  • Ako je bol jak, konstantan, iznenada se javlja ili progresivno se pogoršava ili ne prestaje

  • Ako bol prekida san

Kako se uspostavlja dijagnoza uzroka bola u donjem delu leđa?

Što se tiče dijagnostike treba obavezno uraditi fizijatrijski ili ortopedski pregled (po potrebi pregled neurologa pa i neurohirurga). Ako je indikovana uraditi i Rtg L-S dela kičme, CT ili MR kao i EMNG.

O vrsti pregleda odlučuje lekar koji je pregledao pacijenta.

Prevencija bola u donjem delu leđa

Iako ne možete sprečiti slučajne povrede, zaustaviti starenje ili promeniti svoj genetski sastav, promene načina života mogu vam pomoći u kontroli i sprečavanju bolova u donjem delu leđa:

Za početak, poboljšajte svoju fizičku kondiciju. Tako ćete ojačati skeletne mišiće koji pomažu u potpori donjeg dela leđa.

Ako ste gojazni, povedite računa o ishrani i potrudite se da skinete tih nekoliko kilograma viška, jer i oni dosta doprinose bolovima u donjem delu leđa. 

Pored toga, bitno je da naučite pravilno držanje i mehaniku tela, zatim izbegavajte sedeći način života i prestanite sa štetnim navikama kao što su pušenje, preterano konzumiranje alkohola i sl. 

Samim tim ćete poboljšati celokupno kvalitet života.

Koje vežbe su najbolje za prevenciju bola u leđima?

Za lečenje bolova u donjem delu možete ići na više tretmana različite vrste kako bi se vaša povreda ili stanje tretiralo na najbolji mogući način i kako bi se došlo do brzog i trajnog rezultata.

U zavisnosti od težine problema, možete i sami vežbati.

Jedna od vežbi koja vam može pomoći je sledeća.

  • Lezite na leđa sa savijenim kolenima i stopalima na podu

  • Držeći ramena i glavu opuštenim na podu, zategnite trbušne i glutealne mišiće. Zatim podignite kukove da formirate pravu liniju od kolena do ramena

  • Pokušajte da zadržite položaj dovoljno dugo da izvedete tri duboka udaha

  • Vratite se na početnu poziciju i ponovite

  • Počnite sa pet ponavljanja svaki dan i postepeno povećavajte do 30

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: