Bolesti 0

26.08.2024.

19:58

Četiri uobičajene navike mogu biti uzroci bolesti srca i visokog pritiska

Visok krvni pritisak i kardiovaskularni problemi mogu dovesti do niza komplikacija, uključujući srčane bolesti i moždani udar.

Izvor: Index.hr

Četiri uobičajene navike mogu biti uzroci bolesti srca i visokog pritiska
jeffy11390/Shutterstock

Podeli:

Važno je biti svestan ovih zamki i donositi informisane odluke koje mogu pomoći u poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja. Pored toga, važno je izbegavati određene loše navike. Doktor Majkl O. Makini upozorio je na četiri.

Možda vas zanima

Loš izbor dijete

Loša ishrana s visokim sadržajem natrijuma (soli), nezdravih masti, dodatih šećera i malo esencijalnih hranljivih materija doprinosi visokom krvnom pritisku i nizu kardiovaskularnih problema, direktno utičući na nivo holesterola i krvni pritisak.

"Prekomerna konzumacija natrijuma, zasićenih masti i šećera dovodi do povećanja krvnog pritiska. Natrijum dovodi do toga da telo zadržava vodu, a kada dođe do preopterećenja natrijumom, krvni pritisak raste, što dovodi do hipertenzije. Tokom godina izaziva ogroman pritisak na srce i krvne sudove, što dovodi do ozbiljnih kardiovaskularnih problema", kaže dr Makini za SheFinds.

Sedentarni način života

Redovna fizička aktivnost doprinosi zdravlju srca. S druge strane, sedentarni način života može dovesti do slabijeg srca, koje mora više da radi da bi krv cirkulisala, povećavajući krvni pritisak.

Možda vas zanima

"Neaktivnost vrši pritisak na srce, jer ono mora više da radi kako bi pumpalo krv, što zauzvrat dovodi do povećanja nivoa krvnog pritiska. Dosadašnji dokazi takođe pokazuju da je hipertenzija rezultat nedostatka vežbanja", upozorava lekar.

Pušenje i zloupotreba alkohola

Pušenje i prekomerna konzumacija alkohola zajedno povećavaju štetne efekte na srce i krvne sudove. Ova kombinacija znatno povećava rizik od visokog krvnog pritiska, srčanih oboljenja, moždanog udara i drugih kardiovaskularnih problema.

"Duvan umanjuje zdravlje krvnih sudova, što uzrokuje nakupljanje plaka, a to povećava krvni pritisak. Alkohol smanjuje kapacitet krvnih sudova i povećava hormone stresa, što uzrokuje porast krvnog pritiska i rizik od srčanih problema", kaže dr Makini

Nemogućnost savladavanja i izbegavanja stresa

Hronični stres može dovesti do visokog krvnog pritiska i kardiovaskularnih problema, povećavajući upalu, podstičući nezdrav način života, izazivajući hormonsku neravnotežu i ometajući san.

"Produženi stres dovodi do oslobađanja hormona kao što su kortizol i adrenalin u organizmu, koji podižu krvni pritisak na neko vreme. Bilo da je kratkotrajan ili akutni, stres je opasan, a kada je hroničan, izaziva visok krvni pritisak, što dovodi do srčanog udara i drugih kardiovaskularnih komplikacija", zaključio je doktor.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: