Bolesti 1

26.08.2024.

14:33

Porasla popularnost ketamina: Smrt Metjua Perija otkrila "podzemnu kriminalnu mrežu"

Poslednjih godina došlo je do porasta popularnosti ketamina, uključujući ekspanziju klinika za lečenje i onlajn usluga koje nude lak pristup anestetiku na recept, rekli su za Bi-Bi-Si stručnjaci i lekari nakon što je otkriveno da je uzrok smrti glumca.

Izvor: Tanjug

Porasla popularnost ketamina: Smrt Metjua Perija otkrila "podzemnu kriminalnu mrežu"
s_bukley/Shutterstock

Podeli:

"Jako je lako dobiti ketamin, bilo na recept ili ne", izjavio je predsednik Američkog odbora lekara Dejvid Možibi. Federalne vlasti saopštile su da je istraga o Perijevoj smrti otkrila "široku podzemnu kriminalnu mrežu" dobavljača droge koji su distribuirali velike količine ketamina širom Los Anđelesa.

Sudski dokumenti su pokazali da je Peri umro od prvelike doze ketamina, anestetika koji se izdaje na recept, a koji je postao popularan zbog upotrebe za lečenje depresije i anksioznosti.

Federalna istraga je otkrila da je skoro dva meseca pre smrti Peri kupio desetine bočica ketamina za hiljade dolara, a tokom tri dana pre smrti, njegov asistent mu je ubrizgavao injekcije ketamina najmanje šest puta dnevno.

U istrazi o smrti Perija uhapšeno je pet osoba, od kojih su tri već priznale krivicu. Predsednik Američkog odbora lekara Dejvid Možibi kaže da je ketamin postao "droga" na žurkama za slavne ličnosti, koje misle da je taj anestetik bezbedniji od nečeg poput kokaina.

Jednostavnom pretragom na Guglu nalazi se pregršt reklama za onlajn kompanije koje promovišu prednosti "psihodelične terapije" za lečenje bolesti od depresije i anksioznosti do Lajmske bolesti i hroničnog bola, ali stručnjaci ukazuju da ketamin nije odobren za lečenje svih tih stanja.

Američka uprava za hranu i lekove odobrila je ketamin za opštu anesteziju pod nadzorom lekara, a 2019. godine odobrila je lek koji je napravljen od male količine ketamina za lečenje depresije, i to u kombinaciji sa dodatnom terapijom i on se primenjuje pod direktnim nadzorom lekara. Lekar takođe mora da prati pacijenta dva sata nakon uzimanja doze zbog mogućih neželjenih efekata, koji uključuju halucinacije i povišen krvni pritisak.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: