Bolesti 6

24.08.2024.

15:43

Otkriven novi uzrok Alchajmerove bolesti: Ovo je nemoguće izbeći

Novo istraživanje otkrilo je alarmantno visok nivo mikroplastike u ljudskom mozgu, što bi potencijalno moglo biti povezano sa globalnim porastom Alchajmerove bolesti.

Izvor: Jutarnji.hr

Otkriven novi uzrok Alchajmerove bolesti: Ovo je nemoguće izbeći
Shutterstock/PopTika

Podeli:

Studiju su vodili istraživači sa Univerziteta u Novom Meksiku i objavljena je kao preprint na mreži, što znači da drugi naučnici tek treba da je pregledaju. Izmerili su koncentracije mikroplastike u 51 uzorku jetre, bubrega i mozga prikupljenih 2016. i 2024. godine, prenosi Dejli mejl.

Svi uzorci su sadržali mikroplastične čestice, ali su ih uzorci mozga sadržali u ogromnim količinama - sedam do 30 puta više nego u drugim organima. Uzorci mozga ljudi koji su umrli od demencije ili Alchajmerove bolesti, njih 12, sadržali su 10 puta više mikroplastike nego zdravi uzorci.

Možda vas zanima

Ovi rani nalazi ne dokazuju vezu između mikroplastike u mozgu i pojave demencije, ali ukazuju na potrebu za daljim istraživanjem, pošto se broj slučajeva bolesti povećao, kao i količina mikroplastike u mozgu preko poslednjih osam godina, navodi se u studiji.

Uvek smo izloženi mikroplastici, manjoj od pet milimetara, koja se nalazi u vazduhu, vodi, hrani i kozmetici. Prethodne studije na miševima povezale su nanoplastiku u mozgu, čestice manje od mikroplastike, sa kognitivnim promenama, Parkinsonovom bolešću i određenim vrstama demencije.

Možda vas zanima

Studija objavljena u časopisu Science Advances otkrila je da se nanoplastika može čvrsto vezati za protein alfa-sinuklein, koji igra važnu ulogu u komunikaciji nervnih ćelija, i izazvati stvaranje toksičnih klastera, kao kod Parkinsonove bolesti ili demencije.

Dakle, nove studije sugerišu da mozak akumulira neuobičajeno visoke koncentracije mikroplastike koje se vremenom povećavaju, iako se još uvek ne razume kako mikroplastika utiče na ljudsko zdravlje.

Hemikalije koje se često nalaze u plastici povezuju se sa raznim zdravstvenim problemima, uključujući rak, metaboličke poremećaje, poremećaj hiperaktivnosti i probleme sa plodnošću.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počela velika kontraofanziva

Ruske snage počele veliku kontraofanzivu protiv ukrajinskih trupa koje su prošlog meseca probile svoj put u zapadnu Rusiju i zauzele deo ruske teritorije u Kurskoj oblasti, objavili su promoskovski ratni blogeri.

12:43

11.9.2024.

1 d

Podeli: