Bolesti 0

21.08.2024.

12:17

Virus se nezaustavljivo širi, zatražena pomoć

Majmunske boginje velikom brzinom šire se u Africi i zdravstvena situacija je ozbiljna.

Izvor: Tanjug

Virus se nezaustavljivo širi, zatražena pomoć
Tanjug/ AP Photo/Moses Sawasawa

Podeli:

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) traži pomoć u vidu donacija u vrednosti 18,5 miliona dolara za pružanje ključnih zdravstvenih usluga migrantima, interno raseljenim licima i zajednicama domaćinima migranata u istočnoj i južnoj Africi, kao i na Rogu Afrike, usled širenja majmunskih boginja.

Samo u Demokratskoj Republici Kongo prijavljeno je 15.000 mogućih slučajeva zaraze, dok je od posledica infekcije preminulo 537 osoba, navodi se na sajtu IOM-a. Drugi slučajevi potvrđeni su u Burundiju, Keniji, Ruandi, Južnoj Africi i Ugandi.

Neophodnih 18,5 miliona dolara biće iskorišćeno za jačanje kapaciteta da se odgovori na potrebe migranata, interno raseljenih lica i zajednica domaćina, kroz podršku merama prevencije i kontrole, posebno na granicama.

Uz sredstva, IOM će takođe promovisati aktivnosti podizanja svesti među migrantima, interno raseljenim licima i zajednicama domaćinima i ojačati prekograničnu koordinaciju kao odgovor na bolest.

''Širenje mpoksa širom Istočne, Južne Afrike i na Rogu Afrike predstavlja veliku zabrinutost, posebno za ranjive migrante, visoko mobilno stanovništvo i raseljene zajednice koje se često zanemaruju u takvim krizama. Moramo delovati brzo kako bismo zaštitili one koji su pod najvećim rizikom i ublažili uticaj ove epidemije na region'', rekla je generalna direktorka IOM-a Ejmi Poup.

Bolest se prenosi sa životinja na ljude i širi bliskim kontaktom sa zaraženim pojedincima ili životinjama, putem respiratornih kapljica, krvi, telesnih tečnosti ili lezija.

Infekcija obično ispoljava blage sisteme, kao što su groznica, osip i otečeni limfni čvorovi, ali u određenim slučajevima može da izazove smrt.

Nova varijanta mpoksa brzo se proširila u Africi, što je navelo Svetsku zdravstvenu organizaciju da proglasi mpoks zdravstvenom pretnjom na globalnom nivou.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: