Bolesti 0

07.08.2024.

16:22

Srpski kardiolozi zaprepašćeni brojem mladih sa srčanim problemima: "Puše i sede" VIDEO

Poznato je da u ljudskom organizmu može doći do zadržavanje vode, a uzroci mogu biti razni.

Izvor: b92.net/Prva Tv

Srpski kardiolozi zaprepašćeni brojem mladih sa srčanim problemima: "Puše i sede" VIDEO
Shutterstock/Pressmaster

Podeli:

Na to može uticati način života – ishrana, unos tečnosti i mnogi drugi faktori, a sve ovo može ukazivati i na ozbiljne zdravstvene probleme. Naime, često srčani problemi utiču na zadržavanje vode u organizmu, o čemu je govorio dr Rodoljub Ristić, internista, supspecijalista i kardiolog.

Možda vas zanima

"Testasti" obostrani otoci na nogama i potkolenicama, koji se obično javljaju uveče, a ujutru polako nestaju, prvi su alarm za pacijente da posete kardiologa. To je jedan od prvih razloga, a kardiolog dalje uvtrđuje da li se tu radi o kardiovaskularnom sistemu. Ako se ustanovi da je o tome reč, onda slede pregledi i dalji protokol. Mora se ustanoviti šta izaziva da srce pravi problem", govori doktor Ristić. On dodaje:

Možda vas zanima

"Pregledima se utvrdi da li postoji otežan protok krvi kroz krvne sudove srca, da li postoji poremećaj srčanog ritma, i drugo, a potom sledi ultrazvuk srca i ostali pregledi. Nosi se aparat koji 24 sata prati rad srca, i preko toga vidimo da li srčani mišić u svakom trenutku dobija adekvatnu količinu krvi, da li postoji poremećaj srčanog ritma, i mnogo toga još se vidi na holteru", govori dr Ristić u emisiji "150 minuta", a više o ovoj temi pogledajte u prilogu koji sledi.

Dr Rodoljub Ristić je takođe dodao da se u samo dva dana javilo petoro mladih ljudi sa teškim srčanim problemima.

2Moram da kažem da smo moje kolege i ja iznenađeni brojem. Ovo je sada svakodnevno da dolaze mladi tridesetih godina - 35, 36 koji imaju bol u grudima, stezanje, angiozni bol i da kod njih konstatujemo anginu pektoris. Ovo je vrlo ozbiljna tema i činjenica je da sve veći broj mladih ima ovaj problem2, kaže dr Ristić.

On takođe dodaje sledeće:

"Obično rade od kuće, puše paklu cigara dnevno, nekad i više plus višak telesne težine. Sumirano, imamo sedenje, pušenje ceo dan i stresove. Čovek koji je skoro imao infarkt kaže da je imao strašan stres sa ljudima iz korporacije za koju radi, da je došlo do sukoba mišljenja i toliko se iznervirao da je osetio bol u grudima prvi put".

Izvor: prva

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: