Bolesti 1

06.08.2024.

19:43

Šta je "bolest poljupca": Virus u organizmu ostaje zauvek, a bolest mogu izazvati i drugi uzročnici

Infektivna mononukleoza ("bolest poljupca") u 90 odsto slučajeva izazvana je Epštajn-Barovim virusom (Epstein- Barr, EBV).

Izvor: zdravlje.blic.rs

Šta je "bolest poljupca": Virus u organizmu ostaje zauvek, a bolest mogu izazvati i drugi uzročnici
Profimedia

Podeli:

Ovaj virus ostaje u telu doživotno, a iako retko, mononukleoza može da se vrati, ali iz drugog izvora.

Mononukleoza može da se javi u svakom uzrastu, ali je posebno široko rasprostranjena među mlađom populacijom, tinejdžerima, odnosno, ova bolest najčešće pogađa školsku decu i omladinu od 15 da 25 godina.

Kako se prenosi virus?

Mononukleoza se uglavnom širi putem pljuvačke, odnosno vazdušno-kapljičnim putem, te je poznata i kao "bolest poljupca". Ipak, ljubljenje nije jedini način da se mononukleoza prenese – to može da se dogodi i u slučaju deljenja čaše ili pribora za jelo sa zaraženom osobom.

Možda vas zanima

Bolesti

U Crnoj Gori 629 novih slučajeva koronavirusa

Tokom poslednja dva meseca beleži se porast broja laboratorijski potvrđenih slučajeva koronavirusa u Crnoj Gori, a u julu je dijagnostikovano 629 novih slučajeva, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

18:19

2.8.2024.

38 d

poštujte mere

Raste broj zaraženih groznicom Zapadnog Nila

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović izjavila je danas da nadzor nad groznicom Zapadnog Nila još traje, a da je potvrđen kod više osoba.

14:19

2.8.2024.

38 d

Epštajn-Barov virus ostaje u stanju mirovanja u telu, povremeno postaje aktivan, ali ne izaziva značajne simptome. Kada je virus aktivan, može se preneti na druge.

Simptomi mononukleoze

  • Umor
  • Bol u grlu (ponekad pogrešno dijagnostikovan kao streptokoka u grlu, gde simptomi ne prolaze ni nakon lečenja antibioticima)
  • Groznica
  • Otečeni limfni čvorovi na vratu i pazuhu
  • Otečeni krajnici
  • Glavobolja
  • Osip po koži
  • Mekana, otečena slezina

Period inkubacije

Period inkubacije, odnosno vreme od trenutka ulaska virusa u organizam do pojave prvih simptoma, obično traje između četiri do šest nedelja, iako kod male dece ovaj period može biti kraći.

Znaci i simptomi kao što su groznica i bol u grlu obično se smanjuju u roku od nekoliko nedelja. Ali umor, uvećani limfni čvorovi i otečena slezina mogu da traju i nedeljama duže.

Kako se otkriva i kako se leči?

Dijagnoza mononukleoze se uspostavlja na osnovu seroloških ispitivanja, anamneze, kao i analizom krvne slike, koja će pokazati da li je prisutan povećan broj leukocita, ali i da li je povećana aktivnost serumskih transaminaza, koja je indikator oštećenja ćelija jetre.

Možda vas zanima

Istraživanje

Oboleli od kovida imaju dugotrajne probleme

Oboleli od korona virusa na početku pandemije mogu da imaju dugotrajne probleme, pre svega kognitivne i mentalne, pokazalo je najnovije istraživanje naučnika sa Oksforda.

17:31

1.8.2024.

39 d

upozorenje

Visok rizik od širenja polio virusa

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da postoji visok rizik da se Pojasom Gaze i šire, proširi polio virus koji izaziva dečiju paralizu, i to zbog teške zdravstvene i sanitarne situacije u enklavi.

12:22

23.7.2024.

48 d

Iako su simptomi mononukleoze neprijatni, infekcija se sama povlači bez dugotrajnih efekata. Mala deca obično imaju blage simptome ili pak oni potpuno izostaju, pa infekcija često ostaje nedijagnostikovana.

Ipak, Epštajn-Barov virus može opstati u pljuvački mesecima nakon infekcije.

Komplikacije mononukleoze

Iako retko, komplikacije mononukleoze ponekad mogu biti ozbiljne

Uvećanje slezine

Mononukleoza može da izazove uvećanje slezine. U ekstremnim slučajevima, slezina može da pukne, uzrokujući oštar, iznenadni bol u levoj strani gornjeg abdomena. U slučaju takve vrste bola, neophodno je potražiti hitnu medicinsku pomoć.

Problemi s jetrom

Gotovo 90 odsto bolesnika ima blago povećanje jetrenih enzima usled mononukleoze. Povremeno se javlja i žutilo kože i beonjača (žutica). Takođe, može da se javi blaga upala jetre (hepatitis).

Imajući u vidu da ova bolest može znatno da utiče na zdravlje jetre, vrlo je važno strogo izbegavati alkohol, koji može dodatno da ošteti jetru.

Ređe komplikacije mononukleoze

  • Anemija - smanjenje broja crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina, proteina bogatog gvožđem u crvenim krvnim zrncima.
  • Trombocitopenija - nizak broj trombocita.
  • Problemi sa srcem - zapaljenje srčanog mišića (miokarditis).
  • Komplikacije koje uključuju nervni sistem - meningitis (upala moždanih opni koje obavijaju mozak i kičmenu moždinu), encefalitis (upala mozga) i autoimuna neuromišićna bolest poznata kao Gijan-Bareov sindrom.
  • Otečeni krajnici - koji mogu da blokiraju dotok vazduha i dovedu do otežanog disanja.

Ko je u riziku?

Epštajn-Barov virus može da izazove mnogo ozbiljnije komplikacije kod osoba koje imaju oslabljen imuni sistem, posebno kod:

osobe sa HIV-om ili sidom ili kod pacijenata kojima su presađeni organi pa koriste imunosupresivnu terapiju.

Može li mononukleoza da se vrati?

Većina ljudi koji razviju mononukleozu imaće je samo jednom, ali pojedine studije sugerišu da je moguće ponovo dobiti mononukleozu.

Kako se objašnjava, nakon oporavka od mononukleoze uzrokovane Epštajn-Barovim virusom, moguće je ponovo dobiti mononukleozu iz drugog izvora. Dakle, ne vraća se mononukleoza izazvana Epštajn-Barovim virusom, već je reč o novoj infekciji.

Osim Epštajn-Barovim viruson, mononukleoza može biti uzrokovana nizom patogena, kao što su:

  • citomegalovirus;
  • toksoplazmoza
  • HIV';
  • virus rubeole;
  • hepatitis A, B ili C;
  • adenovirus.

Zašto je važno mirovanje, odnosno izbegavanje spota?

Budući da je ekstremni umor jedan od simptoma mononukleoze, telu je neophodan odmor i mirovanje kako bi se borio protiv virusa.

Takođe, zbog retkih komplikacija kao što je pucanje slezine, potrebno je izbegavanje sportova 6–8 nedelja. To se naročito odnosi na kolektivne sportove, gde može doći do pritiska u stomak, kao i u dizanju tegova i pri vežbama gde se aktiviraju trbušni mišići.

Prevencija

Ne postoji vakcina koja bi sprečila mononukleozu, te je prevencija najbolji način za sprečavanje širenja mononukleoze.

  • Bez ljubljenja sa osobama koje imaju infektivnu mononukleozu, ili su je nedavno prebolele.
  • Ne deliti piće ili hranu.
  • Ne deliti lične predmete, kao što su: četkica za zube, posuda i pribor za jelo (viljuške, kašike) i piće, sjaj ili balzam za usne.
  • Često pranje ruku sapunom i vodom.
  • Održavanje visokog stepena higijene, posebno dečjih igračaka i predmeta koje deca stavljaju u usta, piše klinika Mejo.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: