Bolesti 1

05.08.2024.

19:11

Lekari upozoravaju: Širi se smrtonosni virus koji prenose pacovi

Zdravstveni zvaničnici u SAD upozorili su na širenje potencijalno smrtnonosnog virusa koji prenose pacovi u Arizoni i još nekim državama na jugozapadu zemlje, prenose danas američki mediji.

Izvor: Tanjug

Lekari upozoravaju: Širi se smrtonosni virus koji prenose pacovi
Shutterstock/faniadiana24

Podeli:

Reč je hantavirusu, koji je od januara do jula ove godine izazvao tri smrtna slučaja u Arizoni, dok je širom te američke države potvrđeno još sedam slučajeva, prenosi Njuzvik.

Kako navode američki Centri za kontrolu bolesti (CDC), hantavirus prenose pacovi i miševi, a može da izazove potencijalno smrtonosno oboljenje pluća poznato i kao hantavirus pulmonarni sindrom (HPS).

Od 1993. otkada se ovaj virus prati do 2021. godine, CDC je prijavio 850 slučajeva širom SAD. Postavljanje dijagnoze je teško, upozoravaju stručnjaci, dodajući da prvi simptomi veoma podsećaju na grip, a ne postoje testovi za utvrđivanje HPS-a.

Zvaničnica zdravstvene ustanove u okrugu Kokonino Triš Lis rekla je da nedavni porast broja slučajeva hantavirusa može da bude posledica promena u populaciji glodara, dok medicinski zvaničnici u Kaliforniji navode da vlažna proleća mogu da uvećaju broj glodara.

Važno je prepoznati simptome hantavirusa, koji uključuju zamor, groznicu, bolove u mišićima, glavobolju, vrtoglavicu i bol u stomaku.

Četiri do 10 dana posle prvih znakova pacijent počinje da kašlje, ne može da udahne i oseća stezanje u grudima, a stručnjaci upozoravaju da se što pre treba javiti lekaru. CDC procenjuje da 38 odsto obolelih s poodmaklim simptomima bolesti mogu umreti.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: