Bolesti 5

03.08.2024.

11:16

Korona u Srbiji divlja, ugroženo i radno sposobno stanovništvo: Izolacija neophodna

Broj zaraženih koronavirusom nastavlja da raste, a kako se navodi, zaraženi nisu samo ljudi koji su došli sa odmora, već i oni koji nisu išli nigde van granica naše zemlje.

Izvor: b92.net/Blic

Korona u Srbiji divlja, ugroženo i radno sposobno stanovništvo: Izolacija neophodna
People Image Studio/Shutterstock

Podeli:

Prema podacima Instituta za javno zdravlje dr Milan Jovanović Batut, koronavirus je potvrđen kod 306 osoba za nedelju dana.

Doktorka Dragana Radojičić, epidemiolog i pomoćnik direktora Zavoda za javno zdravlje u Šapcu iz oblasti epidemiologije i mikrobiologije u Mačvanskom okrugu, kaže da broj inficiranih raste i u Mačvanskom okrugu, ali da je broj i dalje mali.

"Očigledno je da je virus počeo i kod nas, jer su to osobe koje nigde nisu putovale. Broj zaraženih je i dalje mali, a klinička slika je blaga, i ne razlikuje se u odnosu na raniju. Među zaraženima nisu više stare osobe preko 65 godina, nego radno sposobno stanovništvo od 20 do 64 godina", ističe dr Radojičić, prenosi Blic.

Izolacija najvažnija

Kao što su lekari i ranije savetovali, ako primetite bilo koji od simptoma, najvažnije je da se izolujete kako biste zaštitili svoje ukućane.

Povišena telesna temperatura, respiratorne tegobe, glavobolja, bolovi u zglobovima, mišićima su osnovni simptomi zbog kojih će vas lekar uputiti na tetstiranje, prenosi Blic.

Da li će biti novo zatvaranje?

Podsetimo, ranije se oglasila i direktorka Instituta Batut, Verica Jovanović, koja je istakla da dosadašnje preporuke ne znače da će doći do zatvaranja kakvo smo imali u jeku pandemije.

"Ne govori se ni o kakvom zatvaranju još uvek. Institut za javno zdravlje Srbije u saradnji sa mrežom Instituta i Zavoda za javno zdravlje, uz podršku Ministarstva zdravlja, u kontinuitetu svakodnevno pratimo i epidemiološke pojave u smislu kretanja bolesti, koliko je poslednji slučaj prisutan na kom okrugu, u kom gradu i tako dalje. Takođe, Institut daje preporuke u smislu stručno-metodološkog uputstva kada su mere u pitanju, ali to ne radi nikada samostalno", rekla je ona za Tanjug.

Inače, trenutno dominantna varijanta koronavirusa je FLiRT, za koju se pretpostavlja da je došla i do naše zemlje, a simptomi se uglavnom pojavljuju pet do šest dana nakon kontakta sa virusom.

Simptomi

  • povišena temperatura
  • malaksalost
  • bolovi u zglobovima i mišićima
  • kašalj
  • bol u grlu
  • sekrecija iz nosa

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: