Bolesti 3

02.08.2024.

12:28

Alergija na sunce je sve češća kod ljudi: Koji su simptomi i kako je lečiti VIDEO

Sezona je alergija te tako vladaju mnoge pa i ona na sunce. Alergija na zrake sunca se odražava crvenilom, svrabom, osipom na koži, a često ne pomažu ni preparati.

Izvor: b92.net/Prva Tv

Alergija na sunce je sve češća kod ljudi: Koji su simptomi i kako je lečiti VIDEO
Shutterstock/H_Ko

Podeli:

Takođe, spekuliše se i da pojedini preparati za kožu mogu da dodatno pogoršaju problem.

Kako prepoznati i lečiti alegiju na sunce?

O ovoj temi govorio je danas pedijatar i alergolog dr Saša Milićević u emisiji "Jutro" televizije "Prva". Lekar je najpre istakao da je alergija na sunce vrlo česta pojava.

Možda vas zanima

"Treba znati da je alergija samo jedna od neželjenih reakcija na sunce. Alergija je imunološka reakcija, javlja se nenormalan svrab, mehurići... Najgore je kada je imaju deca koja to raščešaju pa mogu i da je sekundarno inficiraju prljavim rukama. Sve više ljudi loše reaguje na sunce i to su uglavnom oni svetlije puti, mada mogu imati i drugi. Uglavnom su to osobe koje inače imaju alergije, ekcem ili alergiju na neku hranu, dermatitis...", priča doktor Milićević i kaže da ovu alergiju karakterišu sitne ospice na koži, poput bubuljica koje kasnije pređu u mehuriće.

Možda vas zanima

"Takođe osoba, a najčešće dete, može imati i pogrošana stanja, poput povišene temperature, malaksalog stanja, pada pritiska itd.", priča doktor i ističe da nas SPF može zaštititi ali se i od ovakvih krema takođe mogu javiti neželjene reakcije.

"Može da se desi da dete najpre dobije reakciju na sunce, pa ga onda roditielji namažu kremom za zaštitu od sunca. To može samo da pogorša situaciju", govori dr Milićević, a više o ovoj temi pogledajte u video-prilogu koji sledi.

Izvor: Prva

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: