Bolesti 2

02.08.2024.

8:00

Ustanovljen novi tip gubitka pamćenja: Često se pogrešno dijagnostikovao kao Alchajmerova bolest

Istraživači su ustanovili novi tip gubitka pamćenja koji je često pogrešno dijagnostikovan kao Alchajmerova bolesti, a u pitanju je LANS.

Izvor: B92.net

Ustanovljen novi tip gubitka pamćenja: Često se pogrešno dijagnostikovao kao Alchajmerova bolest
Shutterstock/illustrissima

Podeli:

Limbičko-predominantni amnestički neurodegenerativni sindrom (LANS) jeste manje poznat oblik demencije koji lako može da se zameni sa Alchajmerovom bolešću.

Razlog tome su značajna preklapanja u simptomima. Kod nekih pacijenata je čak moguće i da se pojave oba oboljenja, što može znatno da komplikuje stvari.

LANS predstavlja drugačiji skup promena u mozgu od Alchajmerove bolesti i ima tendenciju da napreduje sporije i s blažim simptomima, uglavnom pogađajući one starije od 80 godina.

Pacijenti sa LANS-om obično prvo pate od epizodnog gubitka pamćenja, što smanjuje njihovu sposobnost da se prisete kontekstualnih detalja ili imena objekata i ljudi i smanjuje verbalnu komunikaciju. Ali njihova vizuelno-prostorna obrada podataka je relativno očuvana u poređenju s onima s Alchajmerovom bolešću, piše Science Alert.

Da bi pomogli onima koji žive s gubitkom pamćenja, neurolog Nik Koriveu-Lekavalier i njegove kolege na klinici Mejo, zajedno s drugim institucijama u SAD i Španiji, obezbedili su zvaničan okvir na osnovu kojeg mogu da se razlikuju LANS i Alchajmerova bolest.

"U našem kliničkom radu vidimo pacijente čiji simptomi izgledaju kao da oponašaju Alchajmerovu bolest, ali kada pogledate njihove slike mozga ili biomarkere, jasno je da nemaju Alchajmerovu bolest", kaže autorka neurolog Maja Dejvid Džons.

"Do sada nije bilo konkretne medicinske dijagnoze na koju bi se ukazivalo, ali sada možemo da im ponudimo neke odgovore."

Preciznija dijagnoza uzima u obzir faktore kao što su starost, težina gubitka pamćenja, skeniranje mozga i biomarkeri.

Studija je objavljena u Brain Communications.
 

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: