Bolesti 0

30.07.2024.

12:44

Herpes na koži – kako se izboriti sa ovom infekcijom

Herpes na koži jedna je od najiritantnijih ali i najupornijih virusnih infekcija koje znaju često da se vraćaju.

Izvor: B92.net

Herpes na koži – kako se izboriti sa ovom infekcijom
Alexandra Harashchenko/ Shutterstock

Podeli:

Herpes zoster nastaje zbog reaktivacije Varicella-zoster virusne infekcije. Karakteriše ga unilateralna erupcija vezikula(ospe) u području jednog dermatoma, uz pratnju snažnog lokalnog bola.

Imamo i herpes simplex virus, poznat i po skraćenici HSV, koji izaziva herpes. Herpes se može pojaviti u različitim delovima tela, najčešće na genitalijama i/ili ustima.

Postoje dve vrste virusa herpes simplex-a:

  • HSV-1: prvenstveno uzrokuje oralni herpes. Odgovoran za herpes u obliku plikova/čireva koji se javlja na usnama, oko usta i na licu.

  • HSV-2: primarno izaziva genitalni herpes.

Kada neko jednom dobije virus, simptomi mogu povremeno izbijati tokom ostatak njihovog života. Herpes će se najčešće ispoljiti u momentu kada je imunitet osobe najslabiji. Iako rane mogu biti neugodne i čak bolne, obično nisu opasne za inače zdrave odrasle osobe.

Herpes se može pojaviti na mnogim delovima tela, uključujući usta, genitalije i oči. Herpes na koži se javlja u vidu i ranica. Njegove rane obično izgledaju kao grupa malih, brzo razvijajućih plikova koji se mogu spojiti i na kraju puknuti, ispuštajući tečnost i stvarajući krastu.

Osip može izgledati drugačije u zavisnosti od toga gde se javlja, kao što su usta, oči, anus ili genitalije.

Izgled herpes rane takođe može varirati u zavisnosti od faze infekcije, koja se definiše kao prodromalna (pre erupcije), vezikularna (plikovi) i faza ulceracije (otvorena rana).

Šta je herpes na koži?

Karakteristika HPV je sposobnost latentne infekcije, što znači da nakon prve infekcije virus ostaje u telu u neaktivnom stanju, često godinama, i može se reaktivirati u određenim uslovima kao što su stres, pad imuniteta, izloženost zračenju ili nekim drugim uslovima sredine.

Herpes infekcije kod čoveka izaziva osam vrsta, od ukupno 105 koliko ih broji porodica herpesviridae.

Humani herpes virusi su: herpes simplex virusi 1 i 2 (HSV-1, HSV-2), varicella zoster virus (VZV), Epstein-Barrov virus (EBV), citomegalo virus (CMV), humani herpes virusi 6, 7 i 8 (HHV-6, HHV-7, HHV-8).

Najpoznatiji herpes virusi koji inficiraju ljude uključuju HSV-1, koji obično uzrokuje herpes na usni ili usnama tzv. oralni herpes, te HSV-2, koji se obično povezuje sa genitalnim herpesom.

Takođe, herpes zoster (varicella-zoster virus) uzrokuje vodene boginje (varičelu) u detinjstvu, a kasnije može dovesti do pojave herpes zostera kod starijih osoba ili osoba s oslabljenim imunitetom.


 

Kako izgleda herpes na koži?

Izgled herpesa može varirati u zavisnosti od faze infekcije. Postoje tri faze herpes izbijanja.

  • Prodromalna – Kada se virus reaktivira i migrira do površine kože, izazivajući nespecifičan bol ili senzacije u nervima.

  • Vezikularna – Kada se razvijaju plikovi (vezikule).

  • Ulcerozna – Kada plikovi puknu i formiraju kožne čireve.

Plikovi su puni tečnosti, osetljivi su i lako pucaju, stvarajući otvorene, ispuštajuće rane. Konačno, rana će prestati da ispušta tečnost i formirati krastu.

Kako se prenosi herpes zoster

Rizik od prenošenja virusa je relativno nizak i javlja se ako dođe do direktnog kontakta s otvorenim plikovima herpes zostera. Nakon formiranja kraste na osipu, rizik od prenosa virusa značajno se smanjuje.

Važno je da se osobe koje posumnjaju na infekciju zosterom obrate lekaru kako bi dobile odgovarajuću dijagnozu i na vreme započele lečenje.

Ono obično uključuje primenu antivirusnih lekova, lekova za ublažavanje bola i svraba, kao i lokalni tretman za osip. U nekim slučajevima, kada se javi postherpetična neuralgija, koriste se i druge vrste lekova.

Kada je herpes zoster u pitanju, bitno je znati da se osip obično pojavljuje na jednoj strani tela, najčešće na stomaku i leđima, ali može se pojaviti i na licu, očima ili drugim delovima tela.

Specifičnosti herpesa koji se pojavljuje na leđima

Kada je u pitanju herpes na koži, u ovom slučaju, herpes koji se pojavljuje na leđima, njegovi simptomi uključuju jak bol, peckanje ili svrab duž nervnog puta. Osip se uglavnom pojavljuje u nekoliko faza, od početne crvene mrlje do mehurića i zatim krasta koje otpadaju nakon dve do četiri nedelje.

Herpes zoster može biti vrlo neprijatan, ali postoje lekovi koji mogu ublažiti simptome i skratiti trajanje bolesti.

Mogu li deca dobiti herpes na koži?

Primarna infekcija HSV-1 dešava se još u detinjstvu. Najčešće se javlja kod dece starosti 2-5 godina. HSV-1 se prenosi inficiranim oralnim sekretom, pa se dete najčešće zarazi poljupcem. Inkubacioni period je od 2-12 dana. Klinički se infekcija manifestuje upalom desni, pojavom ranica u usnoj duplji i na usnama, upalom krajnika tj. tonzila, ranicama u nosu, a ponekad i povišenom temperaturom.

Dete oseća bol i peckanje u grlu, razdražljivo je i ne može da jede i pije. Što je dete mlađe i klinička slika je teža.

Za spontano izlečenje potrebno je 10-14 dana. Dešava se i da primarna infekcija prođe totalno blago, neprimetno i bez kliničkih manifestacija. Simptomi infekcije jako podsećaju na streptokoknu anginu, herpanginu, pa se dešava da se postavi pogrešna dijagnoza i dete leči antibioticima, posle čega se stanje pogoršava.

Prosečno trajanje simptoma i oporavka herpesa na koži

Herpes na koži je definitivno jedna od najdosadnijih infekcija. Trajanje simptoma u većini slučajeva kreće se od sedam do deset dana, iali se može dogoditi da prođu i do četiri nedelje dok se osip skroz ne zaleči.

Nije neobično da oboleli od herpesa na koži osećaju bol u nervima, što se naziva postherpetična neuralgija, još nedeljama, ponekad i mesecima, nakon što su mehurići nestali.

Kada je u pitanju oporavak od herpesa na koži, pored osnovnih mera prevencije, postoje i određeni proizvodi kojima možemo ublažiti nastalu infekciju (umanjiti bolove i upalu, zasušiti mehuriće) i skratiti period infekcije.

Standardna dužina primene antivirusne terapije je 7 dana, ali je treba nastaviti i duže ukoliko se javljaju nove promene. U situacijama kada se nove vezikule javljaju i posle 7 dana od početka bolesti, treba isključiti druge dijagnoze, kao i eventualnu rezistenciju na antivirusne lekove.

Kako sprečiti širenje herpesa na druge delove tela?

Kako je u pitanju zarazni virus, vodite računa da izbegavate dodirivanje zaraženog mesta golim rukama.

Svoj pribor za jelo nemojte deliti, kako ne biste preneli virus na ukućane. To takođe važi za krpe i peškire. Nakon upotrebe, dobro sterilišite predmete vrelom vodom i deterdžentom.

Nosilac virusa može preneti virus i kad nema prisutnih plikova, iako je najzarazniji od trenutka pojave plika do pojave kraste.

Virus, koji je takođe prisutan i u pljuvački, najčešće se prenosi poljupcem, i dodirivanjem obolelog mesta. Može se preneti i na druge delove tela (polne organe, oko, prste) gde može izazvati dodatne komplikacije. Upravo zato lekari savetuju da izbegavate dodirivanje zaraženog mesta golim rukama. 

Šta izaziva ponovnu pojavu herpesa na koži?

Ponovnu pojavu herpesa na koži izaziva oslabljen imunitet na prvom mestu. Pored toga, ponovno pojavljivanje herpesa na koži javlja se nakon razdoblja teške bolesti, neuobičajenog stresa, duže premorenosti ili drugih trauma u životu. 

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: