Bolesti 7

29.07.2024.

15:38

Otrovne hemikalije u kondomima i lubrikantima: Povezane s ozbiljnim bolestima

Otkriveno je da neki kondomi i lubrikanti sadrže visok nivo toksičnih hemikalija PFAS koje mogu imati veoma štetne posledice po zdravlje.

Izvor: B92.net

Otrovne hemikalije u kondomima i lubrikantima: Povezane s ozbiljnim bolestima
Shutterstock/Purple Anvil

Podeli:

Testiranje organizacije "Mamavatio" otkrilo je visok nivo PFAS u proizvodima.

PFAS se ne razgrađuju, već akumuliraju. Vezuju se za proteine i nalaze se u krvi, jetri i bubrezima. Pošto se ne razgrađuju, njihovi nivoi mogu da se nagomilavaju tokom vremena uz ponovljeno izlaganje.

Koriste se kako bi proizvodi bili vodootporni i otporni na toplotu, prenosi Gardijan.

Neke studije su pokazale da određeni PFAS mogu da povećaju rizik od raka bubrega i testisa. Stručnjaci kažu i da hemikalije koje se nalaze u nekim kondomima i lubrikantima mogu da ometaju reproduktivno zdravlje. Izloženost PFAS-u je povezana sa supresijom imunog sistema, što otežava telu da se bori protiv infekcija. PFAS može da ometa i hormonske procese i potencijalno dovede do reproduktivnih problema, bolesti štitne žlezde i razvojnih problema kod dece, navodi Miror (Mirror).

"Pošto su kondomi izloženi najosetljivijim delovima ljudskog tela i za žene i za muškarce, toplo bih preporučila industriji da odmah identifikuje i ukloni ove hemikalije", istakla je Linda Bimbaum, naučna savetnica za Mamavation.

PFAS su grupa veštačkih hemikalija koje se koriste u raznim industrijama širom sveta još od 1940-ih. Ove hemikalije su uobičajene u proizvodima kao što su posuđe s neprijanjajućim slojem, vodootporna odeća, tkanine otporne na mrlje, pene za gašenje požara i ambalaža za hranu.
 




 

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: