Bolesti 1

28.07.2024.

11:33

Da li je operacija krajnika opasna? Ovo su dva najrizičnija momenta VIDEO

Sedmogodišnje dete nedavno je preminulo nakon operacije krajnika u Zagrebu. Zbog toga su se mnogi zapitali da li je ovo zaista rutinska operacija, kako se godinama nagađa?

Izvor: B92.net/TV Prva

Da li je operacija krajnika opasna? Ovo su dva najrizičnija momenta VIDEO
Akarawut/Shutterstrock

Podeli:

"Anglosaksonci kažu da je to operacija sa puno zagonetki i sa puno nepredviđenih situacija. Zato nažalost, ali ipak veoma retko, mogu da se dese i tragični ishodi. Mnogi je računaju u rutinsku operaciju, ona to na neki način i jeste. To je jedna od najizvođenijih hiruških intervencija na svetu, ali sa sobom nosi i rizike", objašnjava načelnik službe za ORL Instituta za majku i dete primarijus dr Vladan Šubarević.

Doktor ističe i da samo vađenje krajnika, nije najzahtevniji deo operacije.

"Operacija kao takva nije previše zahtevna, ali ono što je izazovno i što je glavni problem jeste privesti operaciju kraju. Hemostaza, odnosno zaustavljanje krvarenja je mnogo veći deo operacije od samog vađenja", ističe doktor.

Oproravak od operacija traje dve nedelje, a tada se mogu javiti potencijalni problemi.

Doktor ističe i da nakon operacije krajnika ne bi trebalo da bude krvarenja, zbog čega je važno da se čim primetite i najmanje krvarenje kod deteta ili sebe, odmah javite lekaru, makar bila i lažna uzbuna.

Moguće komplikacije nakon operacije jesu i stanja dehidratacije i infekcije, ali krvarenje je najveći problem.

Više o ovoj temi pogledajte u videu.

Izvor: Prva tv

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: