Bolesti 5

24.07.2024.

16:29

Hitna upozorenja turistima zbog koronavirusa u Grčkoj: FLiRT soj se širi

Britanski turisti koji idu u Grčku dobijaju hitna upozorenja o koronavirusu nakon porasta broja slučajeva zaraženih.

Izvor: B92.net

Hitna upozorenja turistima zbog koronavirusa u Grčkoj: FLiRT soj se širi
Shutterstock/Cryptographer

Podeli:

Britanci koji se pripremaju da otputuju u Grčku na letnji odmor upozoreni su da su u opasnosti da dobiju novu varijantu koronavirusa.

Grčka je primetila povećanje broja obolelih od koronaviursa u novoj varijanti FLiRT nakon naglog porasta broja prijema u bolnice.

Upozorenja su usledila nakon što su grčki zdravstveni zvaničnici zabeležili iznenadni porast broja slučajeva virusa za 44 odsto pošto su bolnice u Atini počele da ponovo uvode maske.

Kao odgovor na porast broja slučajeva, zemlje poput Bugarske izdale su upozorenja turistima koji idu u Grčku da se pridržavaju "preventivnih i higijenskih mera" kako bi zaustavili širenje bolesti.

U periodu od 8. do 14. jula, zdravstveni sistem Grčke zabeležio je 669 novih slučajeva koronavirusa primljenih u bolnicu, što predstavlja veliki porast u poređenju sa 464 slučaja nedeljnog proseka u prethodne četiri nedelje i trostruko više od ekvivalentnog broja prošle godine.


Ukupno, 26 smrtnih slučajeva od virusa takođe je zabeleženo u mediteranskoj zemlji, što je znatan porast u poređenju sa 17 zabeleženih u prethodne četiri nedelje, piše Dejli mejl.

Ovo je navelo zdravstvene zvaničnike da upozore ljude koji su podložniji infekcijama, kao što su starije osobe, kako treba da preduzmu mere predostrožnosti i paze na simptome kako bi mogli da potraže medicinsku pomoć što je pre moguće.

Zdravim odraslim osobama s potencijalnim simptomima koronavirusa takođe je savetovano da izbegavaju kontakt s ovim grupama kako bi ograničili rizik da se razbole.

To dolazi pošto su neke bolnice u gradovima poput Atine počele ponovo da uvode mere protiv koronavirusa, poput nošenja maski, kao i ograničenja i obavezno testiranje za posetioce.

Onkološka bolnica Metaka u Pireju, koja se nalazi u lučkom području Atine, jedna je od takvih bolnica i prošle nedelje je uvela ograničenja zbog zabrinutosti za sve veći broj slučajeva.

Predsednica Udruženja bolnica Atine i Pireja Matina Pagoni rekla je grčkoj televizijskoj mreži MEGA: "Leto je, idemo na odmor, nikada nismo rekli da je koronavirus nestao. Istina je da ove godine, u odnosu na prošlu, slučajevi nemaju nikakve veze sa tim. Ima ih previše, mnogo je hospitalizacija, a takođe i smrti. 21–22 smrti su previše."

Kao odgovor na porast broja slučajeva u Grčkoj, Bugarska, koja deli granicu, izdala je upozorenje turistima koji potencijalno idu u zemlju.

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je: "S tim u vezi i s obzirom na veliki broj bugarskih državljana koji posećuju zemlju tokom letnjeg perioda, Ministarstvo spoljnih poslova preporučuje striktno poštovanje preventivnih i higijenskih mera u kontekstu širenja bolesti."


 

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: