Bolesti 4

17.07.2024.

8:30

Opekla vas je meduza? Ove tri namirnice bi mogle da vam pomognu

Uživanje u letnjim radostima vrlo lako može da prekine ubod ježa ili opekotina od meduze, koje su sve češće u Jadranskom moru.

Izvor: Index.hr

Opekla vas je meduza? Ove tri namirnice bi mogle da vam pomognu
Shutterstock/Andrei Antipov

Podeli:

Meduze su poznate po svojim pipcima, a neke u njima imaju otrov zbog kojeg je opekotina jako bolna.

Iako se većina takvih opekotina može lečiti ispiranjem toplom vodom kako bi se smanjio osećaj pečenja, nekad je radi sigurnosti bolje da potražite savet lekara. Ako vam se čini da opekotina nije toliko strašna, a ipak malo pecka, pomoć možete da potražite i u kuhinji.

Nekoliko namirnica koje sigurno imate u svojoj kuhinji pomoći će vam da ublažite osećaj peckanja - evo koje su to.

Čaj od kamilice, gaveza ili hajdučke trave

Osim vruće vode (bilo da se u njoj tuširate ili na opekotinu stavite oblogu), bol i upalu ublažiće i vrući čaj od kamilice, gaveza ili hajdučke trave jer ove biljke imaju protivupalna svojstva.

Svakih par sati na opekotinu stavite vruću oblogu od čaja ili opekotinu umočite u lavor koji ste napunili vrućom vodom s nekoliko vrećica čaja.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće pomaže kod svih vrsta opekotina od meduza jer ublažava toksičnu reakciju. Opekotinu jednostavno natopite jabukovim sirćetom ili opečeni deo kože uronite u lavor u koji ste ulili sirće s 5 odsto sirćetne kiseline i držite tako barem 30 sekundi.

Soda bikarbona

Još jedna namirnica koja će ublažiti osećaj peckanja i ukloniti toksine iz kože je soda bikarbona, odnosno pasta od sode bikarbone. Sodu pomešajte s vodom i napravite gustu pastu koju zatim lagano natapkajte na mesto opekotine. To ponovite svakih 15 minuta dok ne osetite olakšanje.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Otkazan veliki broj letova: Širi se rat?

Brojne avio-kompanije, među njima Lufthanza, Er Frans-KLM, Er Indija, Britiš ervejz i Junajted erlajns, obustavile letove ka Bliskom istoku zbog zabrinutosti da će se proširiti sukob u regionu.

14:39

26.8.2024.

1 d

Podeli: