Bolesti 4

15.07.2024.

18:41

Opasna zaraza ne jenjava širom Srbije: Broj obolelih konstantno raste

Opasan virus i dalje ne jenjava širom Srbije, a broj obolelih konstatntno raste.

Izvor: RINA

Opasna zaraza ne jenjava širom Srbije: Broj obolelih konstantno raste
Shutterstock/PhotobyTawat

Podeli:

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović-Batut", zaključno sa 7. julom, registrovan je 181 slučaj morbila u našoj zemlji.

Jedan od gradova koji prednjači po broju zaraženih je i Novi Pazar gde su u periodu od prvog do sedmog maja registrovana 23 slučaja zaraze, usled čega je proglašena i epidemija. Pedijatri i dalje upozoravaju na moguć porast obolelih te pozivaju roditelje da vakcinišu svoju decu, jer su skoro sva obolela deca bila nevakcinisana.

"Primetno je da poslednjih dvadesetak dana ima novih slučajeva morbila, a na moje pitanje roditeljima da li je njihovo dete vakcinisano, odgovor su svi dali isti, a on je da deca nisu vakcinisana. Primetila sam strah u očima roditelja kada sam objasnila kakva je ova bolest, na šta sve može da utiče, koliko je opasna i da može doći i do smrtnog ishoda ako deca nisu vakcinisana. Takođe sam primetila i da ima dosta roditelja koji nisu ranije, ali sada dovode decu na vakcinaciju", kazala je doktorka Biljana Đerković.

Ona naglašava, da ukoliko stečeni kolektivni imunitet ne dostigne bar 95 procenata, ovakvih slučajeva će biti sve više.

"Apelujemo na roditelje da se na bilo koji simptom koji primete kod deteta, a da ukazuje na mogućnost zaraze od morbila, jave svom lekaru i nikako lečenje ne uzimaju u svoje ruke, jer tako samo još više mogu da naude svom detetu i dovedu njegovo zdravlje u ozbiljno pitanje", istakla je doktorka.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: