Bolesti 0

08.07.2024.

13:22

Boravak na moru i planinama blagotvorno utiče na zdravlje dece: Evo šta se posebno savetuje VIDEO

Boravak na moru ili na planini može blagotvorno da utiče na decu koja imaju respiratorne probleme.

Izvor: B92.net/TV Prva

Boravak na moru i planinama blagotvorno utiče na zdravlje dece: Evo šta se posebno savetuje VIDEO
Shutterstock/Tom Wang

Podeli:

Letovanje na moru i planinama nije magično rešenje za respiratorne probleme, ali može da pomogne u pripremi imunog sistema i disajnih puteva za jesen i zimu.

Najbolji regioni za decu sa respiratornim problemima

"Imamo tri mogućnosti, a prva je more. Jutarnja i večernja šetnja pored mora može imati blagotvorna dejstva po zdravlje jer more proizvodi sitne čestice jodida, koje dublje dopiru do disajnih puteva, noseći kiseonik. Deca na taj način osvežavaju disajne puteve", objašnjava dr Olivera Ostojić, dečji pulmolog i načelnica Dečje klinike u Kliničko-bolničkom centru "Dragiša Mišović". Ona dodaje:

"Druga opcija su planina i šume, posebno borove šume, a naravno tu su i banje. U nekim banjama postoje i centri za respiratorne tegobe."

Ukoliko letujete s decom na moru, savetuje se jutarnja i večernja šetnja uz more, a što manje vremena provoditi na bazenima.

Idealna kombinacija bi bila ići s mora na planinu.

Koja područja izbegavati?

"Sva područja koja imaju visoku vlažnost treba izbegavati. Kada dođu kiše nakon velikih vrućina, veći broj pacijenata dolazi sa pogoršanjem, a među njima i astmatičari. Disajnim putevima ne prija vlaga", objašnjava doktorka.

Više o ovoj temi pogledajte u video-materijalu:

Izvor: Prva

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Odlučeno: "Zbogom vinogradi"

Francuska, najveći svetski proizvođač vina, obezbedila je sredstva Evropske unije u iznosu od 120 miliona evra za uklanjanje svojih vinograda zbog slabije globalne potražnje za vinom.

19:10

4.10.2024.

1 d

Podeli: