Bolesti 18

08.07.2024.

11:53

Telo pre i posle korone: Otkrivene zabrinjavajuće posledice

Nova studija bavila se tzv. dugim kovidom, a pridodala je težinu ideji da je ova pogeršno shvaćena bolest veoma biološka, daleko od psihosomatske prirode.

Izvor: B92.net

Telo pre i posle korone: Otkrivene zabrinjavajuće posledice
Shutterstock/VesnaArt

Podeli:

Dugotrajni uticaj virusa SARS-CoV-2 na imunološki sistem je široko rasprostranjen, tvrde istraživači sa Univerziteta Kalifornije u San Francisku, CellSight Technologies i Kaiser Permanente South San Francisco Medical Center.

Kada su 24 pacijenta koji su se oporavili od COVID-19 skenirali celo telo PET (pozitronskom emisionom tomografijom), njihova unutrašnjost je zasvetlela poput božićnih jelki.

Radioaktivni lek nazvan tracer otkrio je abnormalnu aktivnost T ćelija u moždanom stablu, kičmenoj moždini, koštanoj srži, nosu, grlu, nekim limfnim čvorovima, srcu i plućnom tkivu i zidu creva, u poređenju sa skeniranjem celog tela od ranije pandemije, piše Science Alert.

Ovaj široko rasprostranjeni efekat bio je očigledan kod 18 učesnika sa dugim simptomima COVID-a i šest učesnika koji su se potpuno oporavili od akutne faze COVID-19.

Aktivacija imunoloških T ćelija u nekim tkivima, poput kičmene moždine i zida creva, bila je veća kod pacijenata koji su prijavili duge simptome COVID-a u poređenju sa onima koji su se potpuno oporavili. Učesnici sa tekućim respiratornim problemima takođe su pokazali povećano uzimanje PET tragača u pluća i zidove plućnih arterija.

Međutim, čak i oni koji su se u potpunosti oporavili od COVID-19 i dalje su pokazivali stalne promene aktivnosti T ćelija u brojnim organima u poređenju sa kontrolama pre pandemije, u nekim slučajevima dve i po godine nakon što su se prvi put zarazili virusom.

"Kod nekih pojedinaca, ova aktivnost može trajati godinama nakon početnog početka COVID-19 i biti povezana sa sistemskim promenama u imunološkoj aktivaciji, kao i prisustvom dugih COVID simptoma", zaključuju istraživači sa UCSF-a.

"Zajedno, ova zapažanja sugerišu da čak i klinički blaga infekcija može imati dugoročne posledice na imunološku homeostazu zasnovanu na tkivu i potencijalno rezultirati aktivnim virusnim rezervoarom u dubljim tkivima."
 

Nalazi su samo korelativni, ali pružaju ubedljive dokaze da je dugi COVID vezan za postojanost virusa SARS-CoV-2 u telu i abnormalnu imunološku aktivnost.

Vredi napomenuti da su svi osim jednog učesnika u studiji primili najmanje jednu vakcinu protiv COVID-19 pre PET snimanja.

Simptomi i posledice

Dugi COVID je trenutno definisan nizom neobjašnjivih simptoma koji se pojavljuju nakon infekcije SARS-Cov-2, koji traju mesecima ili čak godinama, bez drugog poznatog uzroka.

Dijagnoza je izuzetno teška, jer može imati više od 200 simptoma, koji se često preklapaju sa drugim bolestima, kao što su "moždana magla", malaksalost nakon napora, umor, gubitak pamćenja ili dijareja.

Istraživanja pokazuju da pacijenti mogu patiti od dugotrajnih problema u srcu, mozgu, plućima, koži, bubrezima, jetri, slezini, crevima, štitnoj žlezdi i jajnicima.

Jedno objašnjenje za ovaj rasprostranjeni efekat uključuje aktivnost imunog sistema. Naučnici su otkrili da su biomarkeri upale i imunološke aktivacije često prisutni u krvi pacijenata nakon akutne faze virusne infekcije.

Autopsije COVID-a takođe pokazuju dokaze o postojanju virusa SARS-CoV-2 u celom telu, uključujući debelo crevo, grudni koš, mišiće, nerve, reproduktivni trakt i oko. U nekim slučajevima, ostaci virusa su se pojavili u mozgu preminulog pacijenta 230 dana nakon prvih prvih simptoma.

Može da "probudi" druge viruse

Neke studije čak sugerišu da infekcija virusom SARS-CoV-2 može da "probudi" druge uspavane viruse u telu, kao što je Epstein Barr virus, koji je povezan sa sindromom hroničnog umora/mijalgičnim encefalomijelitisom (CFS/ME).

CFS/ME ima mnoge iste simptome kao i dugotrajni COVID, a neki naučnici sumnjaju da bi oni mogli biti isti. Skeniranje mozga je otkrilo da su duge promene u mozgu u kovidu paralelne sa efektima CFS/ME, a nedavno je značajna studija potvrdila da je CFS/ME "nedvosmisleno biološki" sa pogođenim višestrukim sistemima organa.

Danas se sve više prepoznaje da dugi COVID ima neurološke osnove, a nedavno otkriće abnormalnosti T ćelija u kičmenoj moždini i moždanom stablu sugeriše da se ove prekomerno aktivne imune ćelije "trguju" tkivima centralnog nervnog sistema.

"Sve u svemu, ova zapažanja osporavaju paradigmu da je COVID-19 prolazna akutna infekcija, nadovezujući se na nedavna zapažanja u krvi", zaključuje tim iz UCSF-a.

Nalazi moraju biti potvrđeni među većim kohortama, sada kada ova nova tehnika za mapiranje imunoloških efekata dugog COVID-a u telu pokazuje tako veliko obećanje.

Studija je objavljena u Science Translational Medicine.

Podeli:

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: