Bolesti 3

07.07.2024.

8:03

Stručnjaci zabrinuti zbog mladih, opasna stvar njima je u redu

Svima nam se desilo da izgorimo na suncu, ali podatak da osam od deset osoba generacije Z veruje da je normalno ili prihvatljivo izgoreti tokom odmora zabrinulo je stručnjake.

Izvor: net.hr

Stručnjaci zabrinuti zbog mladih, opasna stvar njima je u redu
yurakrasil/ Shutterstock

Podeli:

U novom istraživanju  koje je sproveo Well Pharmacy, trećina ispitanika u dobi od 18 do 24 godine rekla je da je u redu malo pocrveneti, dok su neki zaključili da crvena koža nije ništa loše jer, kako kažu, s vremenom potamni.

"Uvek koristite kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom 30 ili više i nanosite je svaka dva sata kada ste napolju, čak i za vreme oblačnih dana. Tražite hlad i nosite zaštitnu odeću i šešire koji su takođe bitna mere za zaštitu od sunca", rekao je Džordž Sandu, zamenik nadzornika apoteke iz kojih su sprovodili istraživanje. 

Kada opekotine shvatiti ozbiljno?

"Ako ipak dobijete opekotine od sunca, lekovi protiv bolova koji se izdaju bez recepta kao što su paracetamol i ibuprofen mogu pomoći u smanjivanju bola. Stavite hladne obloge i kremu ili sprej za posle sunčanja na zahvaćena područja. Klonite se sunca dok opekotine u potpunosti ne prošu", rekao je on.

Kako tretirati opekotine od sunca?

Ako izgorite na suncu, postoji nekoliko metoda koje vam mogu olakšati bolove i smanjiti opekotine. Dobre su metode koje uključuju pranje sunđerom hladnom vodom, hladnu kupku ili tuš, primena hladnog obloga poput hladnog flanela takođe mogu pomoći.

Pazite da pijete puno tečnosti kako biste se rashladili i sprečili dehidraciju. Sredstva za ublažavanje bolova poput ibuprofena ili paracetamola mogu pomoći u ublažavanju svake boli. Zapamtite da ne smete davati aspirin detetu mlađem od 16 godina. Takođe, savetuje se izbegavanje uske odeće dok opekotine ne prođu.

Dovedu li opekotine od sunca do visoke temperature, vrtoglavice, plikova na koži, oticanje kože, glavobolje i osećaja mučnine, odmah potražite savet lekara.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: