Bolesti 0

25.06.2024.

12:41

Opasan virus se pojavio u Evropi: Prenose ga komarci i mušice, a ovo su simptomi

Prvi slučaj OROV virusa zabeležen je Evropi kod pacijenta iz Italije.

Izvor: B92.net

Opasan virus se pojavio u Evropi: Prenose ga komarci i mušice, a ovo su simptomi
Shutterstock/Kanurism

Podeli:

Vest je potvrđena od strane Odeljenja za infektivne, tropske bolesti i mikrobiologiju IRCCS Sacro Cuore Don Calabria u Negraru, a slučaj je već prijavljen zdravstvenim vlastima i relevantnim lokalnim zdravstvenim vlastima u regionu Veneto, piše italijanski Il Messaggero.


Oropouche groznica, poznata kao OROV  je tropska virusna infekcija koja se prenosi ujedom mušica i komaraca iz krvi lenjivca na ljude.

Ova bolest je dobila ime po regionu gde je prvi put otkrivena i izolovana u Regionalnoj laboratoriji za viruse u Trinidadu 1955. godine pored reke Oropouche u Trinidadu i Tobagu.

OROV izaziva specifični arbovirus, Oropouche virus (OROV), iz porodice Buniaviridae.
 

Iako su insekti vrste "culicoides" prisutni u Italiji, specifični vektor ovog virusa (Culicoides Paranensis) nije prisutan u Evropi i nalazi se samo u Južnoj i Centralnoj Americi.

OROV je jedan od najrasprostranjenijih arbovirusa u Južnoj Americi, sa preko 500.000 dijagnostikovanih slučajeva od 1955. do danas.

Poslednjih meseci primećen je porast u otkrivanju slučajeva groznice u nekim delovima Amerike, uglavnom u regionu Amazona u Brazilu.

Simptomi virusa

Simptomi se obično javljaju 3-8 dana nakon ujeda insekata, a u velikoj meri su slični onima kod drugih tropskih virusnih groznica kao što su denga: visoka temperatura (preko 39°C) praćena glavoboljom, bolovi , opšta malaksalost, mijalgija,  mučnina, povraćanje i fotofobija.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: