Bolesti 0

20.06.2024.

16:29

Kako smanjiti znojenje na visokim temperaturama?

Znojenje je normalna pojava, ali ako se prekomerno znojite to može da bude veoma neprijatno.

Izvor: ordinacija.hr

Kako smanjiti znojenje na visokim temperaturama?
Shutterstock/BongkarnGraphic

Podeli:

Znojenje hladi telo, a znoj telo luči preko žlezda koje prekrivaju kožu. Znoj se uglavnom sastoji od vode, ali sadrži i soli, šećer i neke hemikalije. Kada se znojimo, telesna temperatura opada. Kada vežbate, sasvim je normalno da se mnogo znojite, ali ponekad, prekomerno znojenje može doći nenajavljeno i da bude prilično neprijatno, ali na sreću postoje načini da se to spreči.

Evo šta možete da uradite da biste imali bolju kontrolu nad znojenjem.

1. Koristite antiperspirant

To je supstanca koja će blokirati rad žlezda, a može da sadrži metale poput cinka i aluminijuma koji blokiraju lučenje znoja kroz pore. Razlikuje se od dezodoransa koji samo pokriva miris znoja. Iako se najčešće koriste ispod pazuha, možete ih koristiti i na rukama, stopalima i licu ako imate hiperhidrozu, stanje koje izaziva prekomerno znojenje.

Iako ne ostavljaju ozbiljne zdravstvene posledice, ponekad mogu iritirati kožu i izazvati pojavu osipa ili bubuljica.

Dostupni su u većini apoteka i lako se kombinuju sa dezodoransom. Iako se često prodaju pod nazivom dezodorans, na deklaraciji proizvoda ćete naći reč antiperspirant. Neki jači oblici proizvoda dostupni su na recept, dodaje Tsippora Shainhouse, dermatolog.

2. Saveti kako sprečiti znojenje

Dakle, ako vas muči znojenje, razmotrite ove korake:

Možda vas zanima

Svet

Ekstremna vrućina, oboreni rekordi

Upozorenja o ekstremnim vrućinama i danas su na snazi za desetine miliona ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama, pošto su u pojedinim gradovima, uključujući Čikago, juče oboreni rekordi.

8:20

18.6.2024.

9 d

Antiperspiranti se moraju naneti na kožu pre početka znojenja da bi bili efikasni. Takođe je važno da koža bude suva kako bi minerali iz proizvoda blokirali znoj.

Razmislite o brijanju: brijanje pazuha može samo povećati zaštitni efekat i smanjiti neprijatan miris.

Ograničite unos začinjene, slane i masne hrane. Ono što jedete sigurno će uticati na to koliko se znojite. Evo namirnica koje treba izbegavati:

Začinjena hrana, kao što je ljuta paprika:

Kako telo prerađuje začinjenu hranu ili piće, može ubrzati otkucaje srca, što će podići telesnu temperaturu i izazvati znojenje.

Masna, prerađena hrana:

Možda vas zanima

Telo mora da radi malo više da bi preradilo masnu hranu, što može povećati telesnu temperaturu.

Slana hrana: Ako promenite ishranu i smanjite unos slane hrane, vaše telo će bolje regulisati temperaturu i manje ćete se znojiti. Srećom, to je godišnje doba koje nudi pregršt zdravih namirnica poput voća i povrća, koje sadrže mnogo vode i mogu da rashlade telo.

3. Pijte puno tečnosti

Tečnost će ohladiti telo i sprečiti prekomerno znojenje, napominje Šejnhaus. Preporuke za dnevnu potrebu za tečnošću (uključujući vodu kao i druge tečnosti koje se unose hranom i drugim pićima) su 3,0 litre za muškarce i 2,2 litre za žene. Kod veće fizičke aktivnosti, viših temperatura vazduha, u vlažnoj i toploj klimi potrebno je unositi dodatne količine vode.

Potrebno je povećati unos vode tokom trudnoće i dojenja i kod određenih zdravstvenih stanja (povišena telesna temperatura, dijareja, povraćanje).

Započnite dan jutarnjom čašom vode (2 dcl) i pijte tokom dana. Čaša mlake vode ujutru podstiče varenje i pomaže pri jutarnjem pražnjenju creva.

Popijte vodu pre nego što ožednite. Pijte što češće vodu, čak i kada niste žedni, jer mehanizam žeđi ne može tačno da ukaže kada je vreme za vodu i tako spreči dehidraciju.

Prava istina je sledeća: kada osetite žeđ, već ste blago dehidrirani.

Izbegavajte kofein i alkohol jer oni mogu samo da podignu telesnu temperaturu i izazovu znojenje.

4. Nosite odeću koja diše

Da biste izbegli znojenje, morate paziti šta nosite. Tkanine koje propuštaju vazduh, kao što je pamuk, su najbolje. Izbegavajte sintetička vlakna, a svila takođe može izazvati prekomerno znojenje. Boja vaše odeće takođe može da napravi razliku, zato nemojte da nosite tamne košulje.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: