Aktuelno 0

25.10.2024.

13:28

Tumore mozga veličine jabuke uklonio kroz obrve: Nova hirurška tehnika FOTO

Neurohirug Anastasios Giamouriadis iz Škotske razvio je tehniku uklanjanja tumora na mozgu i to veličine jabuke kroz obrve, za šta se veruje da je prva tog tipa na celom svetu.

Izvor: B92.net/Independent

Tumore mozga veličine jabuke uklonio kroz obrve: Nova hirurška tehnika FOTO
Shutterstock/Roman Zaiets

Podeli:

Konsultant neurohirurg Anastasios Giamouriadis iz NHS Grampian prilagodio je postojeću tehniku operacije za uklanjanje tumora, koja ostavlja znatno manje ožiljaka od običnih kraniotomija.

Ova promena omogućava mu da ukloni mnogo veće tumore s prednjeg dela mozga nego što je to bio ranije slučaj, a neki su od njih su, kako je preneo Independent bili veličine jabuke.

Nova metoda, takođe, zahteva mnogo manje vremena, a dr Giamouradis i njegov tim na taj način do sada su operisali 48 pacijenata.

Mnogi od njih su mogli da napuste bolnicu dan kasnije.

"Modifikovao sam i razvio tehniku sa svojim timom i mi operišemo veoma velike tumore mozga u prednjem delu mozga i sve do sredine mozga", objasnio je on.

"To ima značajan pozitivan uticaj na ishod pacijenata. Kod normalnih, opsežnih kraniotomija, odnosno hirurškgo otvaranja lobanje, operacije jtraju obično oko osam sati i pacijenti će provesti dane u bolnici. Reč je o zahvatu koji jeste tehnički izazovniji, ali je u odnosu a prethdonu, za nju potrebno upola manje vremena - ako ne i manje. Pacijent će otići kući drugog dana i vratiti se normalnom životu u većini slučajeva u roku od nedelju ili dve", opisao je svoju metodu dr Giamouradis.

Doren Adams (75), iz Rosemounta u Aberdinu, prošle godine je podvrgnuta novom zahvatu i rekla je da se osećala "divno" kada se probudila iz anestezije.

Ranije je imala glavobolje i podvrgnuta je kraniotomiji dok je bila u inostranstvu, posle koje nisu uspeli da joj odstrane tumor.

Ispričala je da je doktora Giamouradisa videla dok se još oporavljala od prve operacije i kako ju je odmah smirio, iako je bila svesna da je čeka još jedna teška operacija.

"On je najdivniji mladić. Rekao mi je da može odmah da me sredi. On bi svakoga opustio", rekla je Doren, koja se i fotografisala sa svojim junakom.

"Osećala sam se odlično posle operacije. Ostalo mi je crno oko i trebalo je neko vreme da se otvori, ali to je bilo sve", navela je ova pacijentkinja dr Giamouriadisa.

Ovom neurohirugu najveća nagrada je, kako je istakao, zahvalnost pacijenata kada se probude nakon operacije.

"Doren me je zagrlila kada se probudila. Šalimo se interno da su pacijenti do kraja dana budniji od bilo koga drugog".

Dr Giamouriadis se nada da će jednog dana moći da koristi virtuelnu stvarnost da nauči druge hirurge kako da izvedu novu, poboljšanu proceduru i otkrio je da radi sa timom na Univerzitetu u Aberdinu na projektu i da su "veoma blizu" da ga pripreme.

"Razvijamo simulaciju kako bih mogao da obučim ljude pre nego što urade operaciju u stvarnom životu. To je najsigurniji način da se to uradi", istakao je dr Giamouriadis.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: