Aktuelno 2

24.10.2024.

14:05

Kardiohirurg objasnio zašto sve više mladih u Srbiji operiše srce: "Svi greše u jednom" VIDEO

Kako je naveo kardiohirug prof. dr Slobodan Mićović, neke srčane bolesti mladi nasleđuju od roditelja, ali na mnoge utiču faktori rizika i zato treba redovno ići na kontrole i promeniti loše životne navike.

Izvor: b92.net/Prva Tv

Kardiohirurg objasnio zašto sve više mladih u Srbiji operiše srce: "Svi greše u jednom" VIDEO
Shutterstock/R Photography Background

Podeli:

Često se može čuti iz rzaličitih izvora da su u Srbiji pacijenti kojima su potrebne intervencije na srcu sve mlađi.

Da li je to baš tako i šta su glavni razlozi za to za Prvu TV govorio je upravnik Klinike za kardiohirurgiju Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" prof. dr Slobodan Mićović.

"Delimično ste u pravu", rekao je karidohirug Mićović, pa objasnio:

"To ne znači da su te generacije bolesnije nego prethodne, već je u pitanju dobra dijagnostika. Danas se mnogo više zna i zahvaljujući dobroj tehnologiji je omogućena dobra dijagnostika, već u detinjstvu. Sada imate jako razvijenu i pedijatrijsku karidohirurgiju i kardiologiju, koje prete decu već od rođenja i otkrivaju se urođene sčane mane. Mi operišemo na Institutu 'Dedinje' pacijente koji su stariji od 18 godina. To su obično urođene mane vezane za srčane zalistke i ti ljudi se operišu s velikim uspehom", rekao je dr Mićović.

Što se tiče ateroskleroze i koronarne bolesti, kako je naveo dr Mićović, koja je u suštini i dalje glavni supstrat u svim kardiovaskularnim oboljenjima, ipak su trendovi isti kao i ranije.

"Ali, zahvaljujući dobroj dijagnostici, mi na vreme otkrivamo takve pacijente i dosta operacija u kardiovaskularnoj hirurgiji se radi prevntivno, da bi se sprečile smrtonosne komplikacije", istakao je dr Mićović.

Prema njegovim rečima, na srčana oboljenja najviše utiču neke urođene mane.

"Dosta toga se nosi genetikom, odnosno nasleđem od roditelja, ali ima i mnogo faktora rizika. Moramo da shvatimo da treba da se kontrolišemo, da treba da promenimo životne navike, da se jednostavno, promenimo u smislu boljeg načina života, odnosno manje duvana, više šetnje, češće kontrole krvi. Ništa to nije previše teško, a preventiva je ključ medicine. Mi, hirurzi smo tu da sprečavamo komplikacije, ali bismo voleli da se broj tih pacijenata što više smanji, a to može samo prevntivom", pojasnio je sagovornik Prve TV.

"Već sada radimo puno toga da bismo preventivno naše pacijente upozorili na njihovo zdravstveno stanje i sprečili komplikacije."

Profesor Mićović predvodi jako uspešan tim, često beleže rekorde.

"Najveći izazovi su, sigurno, velike promene, koje su se desile u kardiohirugiji. U poslednjih 10-15 godina imamo pojavu minimalno invanzivne hirurgije. Odlično se prilagođavamo, Institut 'Dedinje' mnogo radi na tome i na edukaciji članova našeg tima. Pre nekoliko nedelja smo uradili 12 operacija minimalno invanzivnim putem što je svojevrstan rekord u Evropi i svetu. Time smo pokazali da smo veliki tim, velika bolnica, da je budućnost pred nama i da sigurno mnogo toga imamo da pokažemo u budućnosti, sve u svrhu što boljeg i bržeg oporavka naših pacijenata", istakao je dr Mićović, pa dodao:

"Minimalna invazivna hirurgija nam omogućava da naše pacijente već četvrti, peti dan pošaljemo kući, na dalji oporavak, a nekad su u bolnici ostajali i po 20 dana".

Više o tome možete pogledati u videu ispod.

Izvor: Prva tv

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

1 d

Podeli: