Aktuelno 3

23.10.2024.

16:22

Zarazna bolest hara u vrtićima: Ovo su simptomi VIDEO

U Beogradu i Novom Sadu zabeleženi su slučajevi zauški kod dece vrtićkog uzrasta. U pitanju je zarazna bolest koja se prenosi kapljičnim putem.

Izvor: B92.net, TV Prva

Zarazna bolest hara u vrtićima: Ovo su simptomi VIDEO
Shutterstock/withGod

Podeli:

Prvi simptomi zauški su povišena telesna temperatura, malaksalost, gubitak apetita, glavobolja. To je virusno oboljenje kod kojeg, nakon inkubacije koja traje 12-25 dana, dolazi do ispoljavanja opštih simptoma infekcije.

Doktorka Danijela Polugić objasnila je više o ovoj bolesti:

Možda vas zanima

"Ti simptomi traju prva tri dana, osnovni - malksalost, gubitak apetita, glavobolja, a nakon 3-5 dana, otpočetka tih simptoma, dolazi do otoka parotidne žlezde. Ona bude otečena i bolna, javlja se bol pri gutanju i žvakanju hrane. Otok traje najčeše oko nedelju dana, a sa pojavom otoka polako nestaje temperatura", govori dr Polugić za televiziju Prva i ističe koliko je važna vakcinacija:

Možda vas zanima

"Zahvaljujući vakcinaciji zauške su danas retko oboljenje. Ukoliko se javi oboljenje, ono može dati posledice na mozgu, na pankreasu, da izazove upalu pankreasa i drugo", kaže doktorka Polugić, a više o ovoj temi pogledajte u videu koji sledi.

Izvor: prva

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

1 d

Podeli: