Aktuelno 6

22.10.2024.

21:23

Zaraza se širi: Smrtonosni virus već stigao u Evropu FOTO

Posle Nemačke, majmunske boginje su registrovane i u Norveškoj, pa opravdano raste zabirnutost da bi mogle da se prošire po čitavoj Evropi i ugroze i građane Srbije.

Izvor: B92.net

Zaraza se širi: Smrtonosni virus već stigao u Evropu FOTO
EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

Podeli:

Prvi znak širenja van afričkog kontinenta pojavio se 15. avgusta kada su globalni zdravstveni zvaničnici potvrdili infekciju novim sojem virusa mpox u Švedskoj.

Sada su potvrđeni prvi slučajevi u Nemačkoj i Norveškoj.

Šta su majmunske boginje?

Majmunske boginje su virusna bolest otkrivene davne 1958. godine, piše "AP", a povezana sa sada iskorenjenim virusom malih boginja. Mogu da se šire bliskim kontaktom, poput dodirivanja, ljubljenja ili intimnog odnosa, kao i preko kontaminiranih materijala kao što su posteljina, odeća i igle.

Koliko su opasne?

Neke epidemije majmunskih boginja ubile su i do 10 odsto zaraženih, iako su novije epidemije imale nižu stopu smrtnosti, prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

Određene grupe, uključujući novorođenčad, ljude sa ozbiljno oslabljenim imunološkim sistemom i trudnice, imaju veće šanse da imaju teže infekcije.

Vakcine su već dostupne

Vakcine koje nude zaštitu od majmunskih boginja već su dostupne.

Majmunske boginje su slične velikim boginjama, bolesti koja je u svetu iskorenjena vakcinacijom 1980. godine.

Vakcine koje su bile delotvorne protiv velikih boginja takođe su pružile zaštitu protiv majmunskih boginja, posebno tokom epidemije 2022. godine.

"Ne pružaju 100 odsto zaštitu, ali je velika epidemija 2022. godine u Evropi i Severnoj Americi pokazala da su stariji ljudi bili u manjem riziku, a veruje se da je to zato što su imali određenu zaštitu od vakcine protiv velikih boginja", kaže profesor Rodni Adam, konsultant za infektivne bolesti u Univerzitetskoj bolnici Aga Kan u Keniji.

Tokom epidemije 2022. godine, danska biotehnološka kompanija Bavarian Nordic isporučila je u više od 73 zemlje više od 15 miliona doza MVA-BN (MVA-BN) vakcine protiv majmunskih boginja koja je zasnovane na vakcini protiv velikih boginja.

Virus se sastoji od dvolančane DNK koja podseća na virus Variole samo što je klinička slika bar do sada bila blaža. 

Utvrđeno je da virus ulazi u telo čoveka kroz oštećenu kožu (čak i kod nevidljivih mikrotrauma), respiratorni trakt ili sluzokožu (oči, nos ili usta). 

Testiranje na virus majmunskih boginja

Period inkubacije (trajanje, odnosno vreme između kontakta sa zaraženom osobom i vremena kada se pojave prvi simptomi) za majmunske boginje je od šest do 13 dana, a može da varira između pet do 21-og dana. Najduži period inkubacije je do 35 dana.

Simptomi bolesti mogu da se podele u dve faze:

Najpre dolazi do faze invazije praćene groznicom, povišenom temperaturom,glavoboljom, bolovima u mišićima, limfadenopatijom (otok limfnih čvorova).
U drugoj fazi, nakon pojave groznice, dolazi do stvaranja osipa na koži koji takođe prolaze kroz nekoliko faza dok ne dođe do formiranja krasti koje na kraju otpadnu.

Osoba je zarazna sve dok sve kraste ne otpadnu i dok ispod ne ostane netaknuta koža. Kraste, takođe, mogu da sadrže infektivni virusni materijal.

Virus majmunskih boginja prvi put u Srbiji je registrovan u junu 2022. godine na Institutu "Torlak" i od tada se redovno sprovodi nadzor nad ovim oboljenjem.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: