Aktuelno 1

23.10.2024.

8:54

Otkriven novi način lečenja raka grlića materice

Lekari hvale novi način lečenja raka grlića materice koji smanjuje rizik od umiranja za 40 odsto, što je najveći napredak u borbi protiv te bolesti u poslednjih 25 godina.

Izvor: ljepotaizdravlje.hr

Otkriven novi način lečenja raka grlića materice
Shutterstock/JOURNEY STUDIO7

Podeli:

Rak grlića materice je četvrti najčešći rak kod žena širom sveta, sa oko 660.000 novih slučajeva i 350.000 smrtnih slučajeva svake godine, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije.

U Velikoj Britaniji svake godine ima oko 3.200 slučajeva i 800 smrtnih slučajeva. Mnogi pacijenti su u 30-im godinama, a uprkos poboljšanju nege, rak se vraća u čak 30 odsto slučajeva, piše The Guardian.

Možda vas zanima

Revolucionarno otkriće

Uskoro vakcina protiv raka jajnika

Naučnici koji u Velikoj Britaniji rade na stvaranju prve vakcine protiv raka jajnika u svetu nadaju se da bi ona mogla pomoći u iskorenjivanju ove opake bolesti.

11:29

4.10.2024.

19 d

Novi plan lečenja testiran je na pacijentima preko deset godina iz Ujedinjenog Kraljevstva, Meksika, Indije, Italije i Brazila.

Uključuje kratak ciklus hemoterapije pre nego što se pacijenti podvrgnu hemoradijaciji, standardnom tretmanu za rak grlića materice koji uključuje kombinaciju hemoterapije i radioterapije.

Istraživanje je sprovedeno na 500 obolelih žena iz nekoliko zemalja u periodu od deset godina, kod kojih se rak nije proširio na druge organe.

Novi režim lečenja obuhvata kratku indukcionu hemoterapiju u trajanju od šest nedelja, nakon čega se pacijentima podvrgava radioterapiji i tzv. hemoradioterapija na nedeljnoj bazi.

Možda vas zanima

Kontrolna grupa je tokom studije primala samo standardnu hemoterapiju.

Studija koju je sproveo Univerzitetski koledž u Londonu objavila je da su rezultati treće faze kliničkog ispitivanja pokazali smanjenje rizika od smrti od ove bolesti za 40 odsto i smanjenje rizika od recidiva raka za 35 odsto u roku od najmanje pet godina. Njihovi nalazi su objavljeni u časopisu Lancet.

Dr Meri Mekormak, vodeći istraživač suđenja na UCL, rekla je za Gardijan da je ovo otkriće najznačajniji napredak u lečenju raka grlića materice od kraja prošlog veka.

"Ovo je najveći napredak u preživljavanju od uvođenja hemoradijacije 1999. godine. Svako poboljšanje preživljavanja pacijenata obolelih od raka je važno, posebno kada se lečenje dobro toleriše i daje relativno kratko vreme, omogućavajući ženama da se relativno brzo vrate svom normalnom životu."

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: