Aktuelno 0

20.10.2024.

21:47

Oglasila se SZO povodom malarije

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da je potvrdila da u Egiptu nema malarije.

Izvor: Tanjug

Oglasila se SZO povodom malarije
Profimedia

Podeli:

SZO dodeljuje sertifikat zemljama koje su dokazale van razumne sumnje da je lanac prenošenja malarije prekinut najmanje prethodne tri uzastopne godine, a taj status imaju ukupno 44 zemlje i jedna teritorija širom sveta, navodi se u saopštenju SZO.

Malarija je infektivna bolest koju izaziva sićušni parazit Plasmodium i to bilo koji od četiri vrste, koliko ih i postoji. 

Svaka od ovih vrsti ima svoje specifičnosti, bilo prema reakciji na medikamente ili prema lokaciji u organizmu nakon infekcije, ali i prema efektima koje ima po zdravlje čoveka.
Plasmodium falciparum je vrsta koja se geografski prostire u tropskim i suptropskim područjima, dakle oko Ekvatora. 

Infekcija ovim parazitom može ugroziti život obolelog u toku par dana od ulaska parazita u organizam, a kod parazita postoji rezistencija na većinu dostupnih medikamenata, tako da terapija mora biti kombinovana.

Prenosnik ovog parazita, a i same bolesti, je jedna vrsta tropskog roda komaraca Anopheles, koji ubodom unosi parazita u čoveka. 

Pošto se larve komarca sve do izlaska iz ljušture nalaze pod vodom, uglavnom u močvarnom područjima malarija je najrasprostranjenija u močvarnim područjima.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: